PROFESOR MURATBEGOVIĆ: ČLANSTVO U EU MNOGO BITNIJE OD ČLANSTVA U NATO!

Objavljeno:20.11.2023 - 22:16
A A A Times Arial

O posjeti šefa NATO-a BIH ali i bh. članstvu u NATO u emisiji „Dobar dan BiH“ Elma Odobašić je razgovarala sa Elmedinom Muratbegovićem, profesorom na fakultetu za Kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu.

On je na početku svog razgovora podsjetio kako se BiH nalazi u interesnoj zoni NATO-a, te da je svaka diplomatska posjeta dobrodošla, a samim tim i posjeta generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Sam Stoltenberg govori da svaka država bira sigurnosne aranžmane. Imamo sreću da je u suštini NATO tu već 30 godina i naše okruženje je pod kišobranom NATO-a. To je ozbiljna alijansa koja nas dugo i neformalno smatra interesnom zonom, a tome je dokaz i njihovo stalno prisustvo – navodi.

Ipak smatra kako je članstvo u EU mnogo bitnije od članstva u NATO.

Iz razloga što kod NATO-a formalno članstvo nije toliko bitno u konfliktnim situacijama ukoliko ste vi u interesnoj zoni. Članstvo u EU bi vratilo mnoge naše ljude koji su otišli vani, a EU bi tu trebala biti da odšarafi gedorama stegnute šarafe, odnosno kriterije, imajući u vidu šta smo sve prošli. Članstvom u NATO bi se sigurnost digla na veći nivo i samim tim bi došle nove tehnogolije, a punopravno članstvo bi otvorilo neke nove fondove. NATO može djelovati i na javnu sigurnost, to nije samo vojna alijansa, nego je to alijansa koja brine o habitusu ljudi – smatra.