ZASTUPNIK SDA, SAFET KEŠO: "Aktuelna državna vlast dočekala Stoltenberga sa potpunim zastojem BiH na NATO putu"

Objavljeno:20.11.2023 - 18:58
A A A Times Arial

Zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Safet Kešo reagirao je na posjetu generalnog sekretara NATO-a Jesna Stoltenberga rekavši da je aktuelna državna vlast dočekala Stoltenberga sa potpunim zastojem BiH na NATO putu. 

"Aktuelna državna vlast (Trojka, SNSD I HDZ) dočekala je generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga sa potpunim zastojem Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u Alijansi. Iako je 2023. godina na samom isteku, Vijeće ministara BiH još uvijek nije pripremilo i usvojilo Program reformi za ovu godinu.

S obzirom na činjenicu da je Program reformi ključni dokument koji predstavlja politički i pravni okvir koji definiše obaveze i odnos Bosne i Hercegovine i NATO saveza, neusvajanje tog dokumenta znači da je prva godina mandata novog saziva Vijeća ministara BiH protekla u potpunom zastoju NATO puta", kazao je Kešo, te dodao:  

"Podsjećamo da SDA nije dozvolila formiranje Vijeća ministara BiH nakon Općih izbora 2018. godine sve dok stranke iz entiteta RS nisu prihvatile usvajanje Programa reformi i slanje tog dokumenta u sjedište NATO-a u Briselu, čime je aktiviran Akcioni plan za članstvo." 

Kešo kaže da, s druge strane, stranke tzv. „Trojke“ očigledno su pristale i na potpuni zastoj NATO puta samo da bi došli do ministarskih fotelja za svoje čelnike. 

"Pozivamo Vijeće ministara BiH da konačno ispuni svoju obavezu i hitno pripremi i usvoji Program reformi za 2023. godinu, te da već započne aktivnosti na pripremi ovog dokumenta i za narednu godinu", zaključio je Kešo.