MINISTAR KONAKOVIĆ SA SARAJEVSKOG AERODROMA: "Nećemo stati dok bilo koji Bosanac i Hercegovac ne izađu iz Gaze i vrate se u BiH"

Objavljeno:20.11.2023 - 18:56
A A A Times Arial

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković obratio se medijima danas na sarajevskom aerodromu gdje je pristigla prva grupa bh. državljana iz Gaze.

“Mi smo na vrijeme uradili sigurnosne provjere i i bilo kakva informacija je mogla otežati realizaciju jednog od najvažnijih procesa u kojem sa učestvovao. Urađene su dodatne tehničke provjere, situacija je potpuno čista. Stiglo je 26 osoba i večeras dolazi još 11”, kazao je Konaković i dodao:

“Trenutno se rade evidencije, to su tehničke stvari”.

“Moram da se zahvalim našim ambasadorima, državi Katar, ambasadama u Egiptu i Kataru. Mi večeras imamo priliku dočekati Bosance i Hercegovce i njihove srodnike”, kazao je Konaković.

Još je kazao da se neće zaustaviti dok se svi bh. državljani ne vrate svojim kućama u BiH.

“Za sve bh. državljane koji se jave u ambasadu, imamo riješen sistem i imamo pravo na izdavanje humanitaranih viza. Nećemo stati dok bilo koji Bosanac i Hercegovac ne izađu iz Gaze i vrate se u BiH.

Država će obezbijedtiti sve što bude potrebno, stojimo na raspolaganju i obezbjedili smo institucionalnu podršku”, zaključio je Konaković, prenosi N1.