MUČI VAS NOĆNO MOKRENJE? Može ukazivati na ozbiljne zdravstvene poteškoće!

Porodica i zdravlje
MUČI VAS NOĆNO MOKRENJE? Može ukazivati na ozbiljne zdravstvene poteškoće!
,

Sigurno vam se nekada dogodilo da vas probudi nagon za mokrenje nakon što ste popili previše tečnosti pred spavanje. Međutim, ako niste unosili tečnost, a često se probudite tokom noći zbog mokrenja, to može biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema.

Ljekar Kishan Vithlani ističe da potreba da se mokri tokom noći je malo poznat simptom dijabetesa tipa 2.

Ovo stanje uzrokuje da nivo šećera u vašoj krvi postane previsok zbog toga što gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili ono zbog čega ne radi ispravno.

Dijabetes tipa 2 čini oko devedeset posto slučajeva dijabetesa u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali mnogi mogu živjeti sa stanjem godinama bez dijagnosticiranja.

Diabetes UK sugerira da čak 850.000 Britanaca možda ne zna da imaju to stanje, dok je preko 2,4 miliona već pod povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 zbog nivoa šećera u krvi.

Ako se simptomi propuste, visoki nivoi šećera u krvi mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene komplikacije, kao što su gubitak vida, oštećenje živaca i problemi s bubrezima. Također vas može dovesti u povećan rizik od moždanog udara i srčanog udara.

"Dobra vijest je da prava podrška i liječenje mogu smanjiti rizik od razvoja ovih komplikacija", napomenuo je dr. Vithlani.

Ne propustite