JUKA I DURANT U ČUDU POSMATRALI: Novo košarkaško čudo utakmicom za istoriju srušilo supermomčad iz Phoenixa

Košarka
JUKA I DURANT U ČUDU POSMATRALI: Novo košarkaško čudo utakmicom za istoriju srušilo supermomčad iz Phoenixa
.

San Antonio Spursi izgubili su devet uzastopnih utakmica od Phoenix Sunsa prije početka ove sezone. U njoj su predstavili svoj prvi izbor ovogodišnjeg drafta, 19-godišnje 224 centimetra visoko čudo Victora Wembanyamu, a s njim u momčadi već su dvaput pobijedili Sunse. U noći na petak Wembanyama je odigrao najbolju utakmicu svoje kratke NBA karijere.

Nakon 115:114 iz utakmice od prije dva dana, Spursi su ponovno gostovali kod Sunsa i ponovno došli do pobjede protiv supermomčadi iz Phoenixa i jednog od većih favorita za naslov. U susretu u kojem su tijekom druge četvrtine imali +27 (55:28) i u kojem ni u jednom trenutku nisu bili u rezultatskom zaostatku, momčad iz San Antonija stigla je do treće pobjede u petoj utakmici sezone. Unatoč ogromnoj prednosti u prvom dijelu, za nju se morala namučiti u posljednjim minutama.

Wembanyamina serija na kraju susreta
Sunsi su uspjeli izjednačiti rezultat na 116:116 manje od pet minuta prije kraja ogleda, no onda je mladi francuski centar napravio ključne poteze za novo odvajanje Spursa i pobjedu 132:121. U seriji 12:0 koja je uslijedila nakon izjednačenja, on je ubacio 10 koševa i odveo susret prema slavlju svog tima.

Blistao je cijelu večer u svom dosad najboljem izdanju u kojem je gotovo svaka statistička brojka bila i njegova rekordna. Odigrao je nešto više od 34 minute, uzeo i pogodio rekordan broj šuteva (15/26), zabio 38 poena i imao 10 skokova, uz po dvije asistencije i blokade.

Ovom statistikom postao je tek treći rookie u povijesti Spursa koji je stigao do double-double učinka uz minimalno 35 koševa. Jedini igrači franšize koji su to uspjeli prije njega bili su i legende kluba David Robinson i Tim Duncan. Također, posljednji novak u ligi koji je ostvario ovakav učinak bio je Kevin Durant.

Prvi poraz Duranta i Bookera
Durant je sad bio na drugoj strani i bio je odličan u susretu kojim su Sunsi pali u poretku s omjerom 2:3. Uz malu potrošnju lopti (šut 10/15) stigao je do 28 koševa, a imao i šest skokova. Još je bolji u povratničkoj utakmici nakon ozljede gležnja bio Devin Booker s 31 košem, 13 skokova i 9 asistencija, no malo je to značilo Sunsima koji su poraženi prvi put otkako su Durant i on u istoj momčadi. Dosad su bili na 9:0.

Dodajmo da je Wembanyama nakon svoje pete NBA utakmice na postignuta 103 koša. Samo su on i David Robinson postigli više od 100 koševa u prvih pet utakmica NBA karijere u dresu Spursa. Također, samo su trojica tinejdžera od sezone 1973./1974., otkako se statistički vode blokirani šutevi, dočekala kraj utakmice s 35+ koševa, 10+ skokova i 2+ blokade. LeBron James i Kevin Durant jedini su to napravili prije Wembanyame.

Ne propustite