Ovo je jedini pravi recept za rusku salatu: Bez jednog sastojka ona nije original

Aktuelno
Ovo je jedini pravi recept za rusku salatu: Bez jednog sastojka ona nije original
-

Vjerovatno da su domaćice ubijeđene da je njihov recept za rusku salatu pravi, ali mnoge, posebno mlađe, ne znaju da postoji mala kulinarska tajna koja ovu salatu čini originalnom.

Većina današnjih domaćica za nju koristi šunku, a one starije i iskusnije znaju da dobre i prave ruske salate nema bez pilećeg bijelog mesa. Još jedan trik kod spremanja ovog jela jeste da nikako ne koristite gotovo, zamrznuto povrće ako hoćete ukusnu i dobru salatu, jer ono upije dosta vode prilikom kuhanja, pa će salata biti prilično „vodenasta“. Isecite sveže povrće, krompir, šargarepu i grašak koji jedino možete koristiti zaleđen, ako nemate sveži.

Za ovu salatu možete da koristite kupovni majonez, ali je svakako najbolja kada je spremite sa onim koji ste sami napravili.

Sastojci:
1 veće pileće grudi (400 gr)
4 jaja
200 gr graška
3 veće šargarepe
4 veća krompira
10 komada kiselih krastavaca ili mala tegla kornišona
400 gr majoneza
100 gr šunke (po želji)
soli po ukusu

Sastojci za domaći majonez:
1 jaje
1 kašika sirćeta
1 kašika senfa500 ml ulja

Priprema:
Mrkvu i krompir oljuštite i skuhajte ih, kao i bijelo meso i grašak. Skuhajte jaja. Povrće ocijedite od viška vode, pa šargarepu i krompir isjeckajte sitno. Isjecite i bijelo meso sitnije.

Kisele krastavce takođe isjeckajte na sitne kockice, kao i jaja. Sve pomiješajte u dubljoj posudi i posolite po ukusu. Po želji dodajte i 100 gr šunke isjeckane na kockice.

Ukoliko pravite domaći majonez mikserom unutite jaje, dodajte sirće, senf i postepeno sipajte ulje dok mutite sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu.

U povrće i meso sipajte majonez i sve dobro pomešajte da se lijepo sjedini. Ostavite u frižider da se dobro ohladi i vaša salata je spremna za serviranje.

(Telegraf.rs)

Ne propustite