Tinejdžeri i mršavljenje

Zdrav život
Tinejdžeri i mršavljenje
Tinejdžeri koji pokušavaju da smršaju treba da se uključe u program vježbanja koji obuhvata i aerobne vježbe i vježbe otpora, pokazuju rezultati jednog ispitivanja na slučajnom uzorku.

Tinejdžeri koji pokušavaju da smršaju treba da se uključe u program vježbanja koji obuhvata i aerobne vježbe i vježbe otpora, pokazuju rezultati jednog ispitivanja na slučajnom uzorku. Također, ustanovljeno je da se dijetom bez vježbanja postiže veoma malo.

Kanadski istraživači su stavili 304 gojazna tinejdžera na dijetu sa dnevnim energetskim deficitom od 250 kalorija (mjereno na osnovu trošenja energije u mirovanju). Potom su ih nasumično podijelili u četiri grupe na period od 22 nedelje: aerobni trening na spravama kao što je pokretna traka, vježbe otpora na trenažerima i sa slobodnim tegovima, kombinovani aerobni trening i trening otpora i grupa na dijeti bez vježbanja. Studija je objavljena u časopisu JAMA Pediatrics.

Obično se preporučuju aerobne vježbe, ali glavni autor, dr Ronald Dž. Sigal (Ronald J. Sigal), profesor medicine na Univerzitetu u Kalgariju kaže: ,, Oni koji su radili i aerobne i vježbe otpora izgubili masti i smanjili obim struka u mnogo većoj mjeri od onih koji su radili samo aerobne vježbe’’. 

Dijeta bez vježbanja dovela je do smanjenja masti u organizmu za 0.6 posto. Međutim, među adolescentima koji su se pridržavali barem 70 posto programa, došlo je gubitka masti od 2.5 oposto kod aerobnih vježbi, 3.2 posto kod vježbi otpora i 4.8 posto kod kombinacije ove dvije vrste vježbi. Obim struka se malo smanjio kod grupe na dijeti, u poređenju sa oko 3cm kod aerobnih vježbi, oko 2cm kod vježbi otpora i nešto više od 6cm kod njihove kombinacije. 

Ne propustite