Izliječen dječak sa cerebralnom paralizom

Zdrav život
Izliječen dječak sa cerebralnom paralizom
Mozak je jedna od slabih tačaka svakog čovjeka. Počev od djece, hiljade ljudi svake godine doživi neko oštećenje ovog organa, sve do najgoreg epiloga. Brige su višestruke i za one koji prežive srčani udar. Oni se suočavaju sa doživotnim posljedicama, koje ponekad dovode i do cerebralne paralize.

Cerebralna paraliza utječe na kretanje mišića, koordinaciju i držanje. To je vodeći uzrok funkiconalne i razvojne invalidnosti kod djece, a pojavljuje se kod prosječno 3,3 od 1000 novorođenih, prenosi Klix.

Zaokret u liječenju cerebralne paralize

Nada u pobjedu medicine nad ovom bolešću nedavno se ipak ukazala. Prvo je eksperimentalno pokazano da transplantacija krvi iz pupkovine koja je bogata matičnim ćelijama može spriječiti nastanak paralize. Potom je, u januaru 2009. godine, s ciljem suzbijanja ovog oboljenja, obavljena prva transplantacija pupčane krvi.

Dvoipogodišnji dječak primljen je u pedijatrijsku bolnicu Ruhr, u njemačkom gradu Bohumu, radi stalnog povraćanja i tahikardije. Do tada se normalno razvijao, ali mu se stanje naglo pogoršalo. Došlo je i do zastoja srca! Dvadeset i pet minuta je trajalo oživljavanje, a tek je četvrta infuzija adrenalina dovela do obnavljanja otkucaja i uspostavljanja cirkulacije. 

Dječak je preživio, ali je ostao u vegetativnom stanju, bez motornih aktivnosti i bez odgovora na podražaje. Neuropedijatrijski pregled je otkrio hipoksično-ishemijsku ozljedu mozga. Roditelji su užurbano tražili alternativu. Raspitivali su se i o mogućnostima liječenja pupčanom krvi koja je, nakon dječakovog rođenja sačuvana u Viti 34, najvećoj njemačkoj i vodećoj evropskoj banci matičnih ćelija. 

Transplantacija je brzo odobrena i obavljena u skladu sa strogim njemačkim standardima. Devet sedmica nakon reanimacije, dječak je intravenozno primio svoju pupčanu krv. Ubrzo je došlo do značajnih promjena u psihomotronom razvoju. Nakon sedam dana, dječak je odgovarao na akustične podražaje, a nakon četiri sedmice ukočenost mišića je smanjena.

Stalni napredak

Dva mjeseca nakon transplantacije i vid je popravljen, a kontrola mišića je bila bolja. Dječak je mogao shvatati, žvakati, gutati, smijati se, čak i izgovarati neke riječi. Godinu dana od transplantacije matičnih ćelija, dječak je već identificirao predmete, životinje, a motoričke sposobnosti ruku su poboljšane. Dječakov zdravstveni napredak se konstantno nastavlja, posebno u pogledu govornih sposobnosti. On sada može da hoda i govori sastavljajući jednostavne rečenice. 

Ovo je prvi zabilježeni slučaj liječenja cerebralne paralize sa matičnim ćelijama iz pupčane vrpce u Evropi. I sve to nakon teškog oštećenja mozga, te oživljavanja koje je trajalo 25 minuta, kada šanse da se preživi nisu veće od 6 posto. 

"Naši rezultati, zajedno sa sličnim uspjesima jedne korejanske studije, otklanjaju sumnju u djelovanje ove terapije", kaže prof. dr. Arne Jensen iz Klinike za ginekologiju Ruhr na Bohumskom univerzitetu, u kojoj je zahvat obavljen.

Na ovom slučaju medicina intenzivno uči. Dječakovi roditelji su naravno presretni i zahvaljujući terapiji matičnim ćelijama, danas imaju nadu u potpuno ozdravljenje njihovog sina.

Vita 34 u Bosni I Hercegovini

Vita 34 je prisutna na tržištu Bosne i Hercegovine već dvije godine. Putem kompanije Bio Save BiH, ovlaštenog partnera ove banke za našu zemlju, preko hiljadu porodica je uspješno sačuvalo matične ćelije svoje djece. Dozvole i akreditacije koje posjeduje Vita 34, osiguravaju najsavremenije standarde u oblasti krioprezervacije matičnih ćelija, te sigurnost za porodice koje su svoje povjerenje ukazale upravo ovoj banci.

Vita 34 sa sjedištem u Leipzigu (Njemačka) je prva porodična banka matičnih ćelija u Evropi. Najsavremenija tehnologija i najviši standardi skladištenja matičnih ćelija izdvajaju Vita 34 od ostalih banaka. Visoka regulativa Njemačke na polju pohranjivanja matičnih ćelija, te EU direktiva su bili osnova visokih standarda koje je Vita 34 postavila na evropskom tržištu. 

Ono što je potvrda najvišeg kvaliteta i sigurnosti jeste najveći broj uspješno korištenih uzoraka za liječenje. Metoda skladištenja cjelokupne pupčane krvi, njemačka tehnologija i svjetski standardi obrade i pohrane matičnih ćelija, najsigurniji set za transport, najveći broj terapijskih primjena sačuvanih uzoraka, vlastiti mobilni transplantacioni tim, te stručno medicinsko savjetovalište u slučaju potrebe za liječenjem čine Vita 34 ubjedljivim liderom u Evropi.

Svi roditelji koji su zainteresovani za pohranu matičnih ćelija svoga novorođenčeta to mogu uraditi preko kompanije Bio Save BiH koji je ekskluzivni i ovlašteni partner prve i vodeće europske banke matičnih ćelija Vita 34.

Više informacija možete dobiti na www.biosave.ba, www.vita34.com i putem telefona +387 33 200 800.

Ne propustite