Da li će Bakir Izetbegović podržati Krajinu, onako kako su Krajišnici podržali njega na oktobarskim izborima?

Bosna i Hercegovina
Da li će Bakir Izetbegović podržati Krajinu, onako kako su Krajišnici podržali njega na oktobarskim izborima?
Odnos Sarajeva prema Cazinskoj Krajini oduvijek je bio maćehinski, vijekovima je taj kraj naše zemlje zapostavljan i stavljan u nepovoljan status. Često su vlastodršci u Sarajevu donosili odluke preko koljena, i namećući svoje pulene, pokušavali izigrati većinsku volju Krajšnika. Te glavešine u Sarajevu su, po svom ćeifu, dovodili sebi podobne na vlast u Krajini.

Odnos Sarajeva prema Cazinskoj Krajini oduvijek je bio maćehinski, vijekovima je taj kraj naše zemlje zapostavljan i stavljan u nepovoljan status. Često su vlastodršci u Sarajevu donosili odluke preko koljena, i namećući svoje pulene, pokušavali izigrati većinsku volju Krajšnika. Te glavešine u Sarajevu su, po svom ćeifu, dovodili sebi podobne na vlast u Krajini.
Postizborna kombinatorika pokazuje da bi Krajišnici, po ko zna koji put, mogli biti izigrani, kao i njihova izborna volja.

Naime, kada je trebalo najviše poturiti leđa za SDA i Bakira Izetbegovića, to su učinili upravo Krajišnici – pa je postao ponovo član Predsjedništva s najvećom razlikom (preko 10.500 glasova) upravo u Krajini pobijedio svog ljutog rivala Fahrudina Radončića, za razliku, recimo, od Sarajeva i Zenice gdje je Radončić porazio Izetbegovića. Kao „nagradu“ Krajišnici dosad nisu dobili niti mrvice, a nagrađuju se ona područja gdje je Izetbegović doživio poraz, pa će tako predstavnici Sarajeva i Zenice, prije svih, izgleda biti ključne figure novih vlasti i zauzet će najznačajnije funkcije u zemlji.

Izvršni odbor KO SDA Unsko-sanskog kantona, na svojoj 13. redovnoj sjednici, održanoj u Bihaću, 8. 12. 2014. godine je raspravljajući o ovim pitanjima jednoglasno zaključio da se u postupku implementacije vlasti u izvršnim organima BiH -Vijeću ministara BiH - jedna od pozicija ministara u tom Vijeću koje će popuniti SDA osigura za kandidata iz USK. Kandidat ispred SDA Unsko-sanskog kantona za poziciju ministra u Vijeću ministara BiH je Senad Šepić, potpredsjednik SDA i poslanik u Parlamentu BiH.  Izvršni odbor KO SDA u obrazloženju napominje:
„Potpredsjednik SDA, Senad Šepić, je u zadnja dva izborna ciklusa direktno biran u Parlament BiH, a prije toga dva puta direktno izabran u Parlament FBiH. Svaki put na izborima je ostvario veći broj glasova u odnosu na prethodne izbore, a na zadnjim izborima 2014. godine osvojio je najveći broj glasova na USK. U mandatnom periodu 2006 - 2010. obnašao je funkciju zamjenika ministra civilnih poslova BiH, a u mandatu 2010 – 2014. poslanika u Parlamentu BiH i posjeduje iskustvo rada u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH. Također, bio je jedan od inicijatora potpisivanja Zajedničke deklaracije o evropskim vrijednostima stranaka iz BiH, bliskih Evropskoj narodnoj stranci (EPP) koje bi sa SDA trebale činiti vlast u novom sazivu Vijeća ministara, te posjeduje izgrađene kontakte na ovom nivou unutar BiH i Evropske unije. Doplomirao je na Filozofskom, a magistrirao na Pravnom fakultetu i govori engleski jezik. Smatramo da je potpredsjednik Šepić, kandidat koji svojim dosadašnjim rezultatima potvrđuje  sposobnost i spremnost uspješnog obavljanja ove pozicije i da USK nakon dvadeset godina i rahmetli Irfana Ljubijankića zaslužuje da ima predstavnika u Vijeću ministara BiH.“

Ovaj je stav jednoglasno prihvaćen na nivou Krajine, a njegovom realizacijom, kandidat Šemsudin Dedić iz Bihaća bi popunio poziciju parlamentarca umjesto Šepića koji bi se u naredne četiri godine za Krajinu i BiH borio u Vijeću ministara BiH.

Također, Izvršni odbor KO SDA USK je kao alternativu, i imajući na umu raspored i eventualne pozicije koje će u rasporedu i međustranačkom dogovoru na nivou BiH pripasti SDA utvrdio Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH kao prioritet za USK, i ukoliko nije imenovan u Vijeće ministara BiH, predlaže potpredsjednika Senada Šepića za ministra prometa i kominikacija u Vladi FBiH.

Statistička je činjenica da je Senad Šepić bio daleko najaktivniji zastupnik u dosadašnjim mandatima, a zna se i da je u podmlađivanju stranke sa "Političkom akademijom" odigrao ključnu ulogu.

Međutim, i pored jasno iznesenih stavova Kantonalog odbora SDA, pored jedinstva koje je postignuto u Krajini, pojedini glasovi iz Centrale SDA najvljuju drukčiji rasplet dogđaja, a time zasigurno i novi raskol u SDA.

Ovakva politika je zamalo bila kobna po SDA u Krajini kad je nastao raskol i i sasvim opravdano osnovana ASDA, pa bi bilo čudno da ništa nisu naučili iz toga ili da ih jednostavno nije briga. Da nije tad bilo baš gospodina Šepića i predsjednika KO Esada Bašagića, upitno je kako bi SDA u Krajini uopšte opstala. Patriotizam Krajišnika je neupitan, ali sve ima svoje granice i zato ne bi bilo mudro još jednom eksperimentisati sa Karajinom koja u državni budžet samo uplaćuje doprinose i nikad se ne pita ništa, a kojoj su Zagreb i Ljubljana geografski bliži od Sarajeva.

Dokle će se moći Senad Šepić, Esad Bašagić i njihovi saradnici vezati Krajinu za Sarajevo, kad su i oni u svakom izbornom ciklusu iskorišteni i odbačeni?

Ne propustite