SVI POLUDJELI ZA ULJEM OD LUKA: Zašto svi cijede luk i prave ulje za kosu? (VIDEO)

Moda i ljepota
SVI POLUDJELI ZA ULJEM OD LUKA: Zašto svi cijede luk i prave ulje za kosu? (VIDEO)
Ako ste ovih dana pretraživali TikTok, velika je šansa da ste vidjeli novi trend o pravljenju domaćeg tretmana za kosu kuhanjem i cijeđenjem ulja od običnog luka.

Ako ste ovih dana pretraživali TikTok, velika je šansa da ste vidjeli novi trend o pravljenju domaćeg tretmana za kosu kuhanjem i cijeđenjem ulja od običnog luka.

Prirodni lijek kod kuće

Da biste stekli bolju ideju da li je ovaj novi trend za ljepotu ustvari legitiman ili samo nova "šarena laža", InStyle je razgovarao sa stručnjacima za kosu koji su objasnili o čemu se tačno radi.

Prije svega, ulje za kosu od luka, kako kako kaže dr. Džon Kahen, glavni hirurg za kosu i osnivač Beverli Hils "Hair Restoration", ekstrahovan je sok iz luka koji se nanosi na vlasište i kosu.

"Ovo uopće nije novost. Neki već dugo koriste ovaj tretman kao prirodni lijek kod kuće. Postoje i proizvodi na tržištu koji su također dugo koristili luk kao sastojak. Ovo ulje je sigurno za upotrebu kod većine ljudi, ne postoji specifičan tip ili dužina kose koja bi trebalo da se drži dalje od njega. Umjesto toga, sve zavisi od toga kako vaša koža reaguje na luk, recimo u slučaju alergije. Svakako ovaj tretman je najbolji za one koji žele da stimulišu rast kose i povećaju njen volumen" - ističe ekspert.

Postoje i neke preliminarne studije koje sugerišu da ulje za kosu od luka može da pomogne kod gubitka kose i da poboljša zdravlje kose i vlasišta.

Dermatolog dr. Marisa Garšik objašnjava da je luk bogat sumporom, za koji se smatra da podržava i jača kosu jer keratin koji se nalazi u kosi također ima sumpor. Ona dodaje da luk ima antimikrobna i antiinflamatorna svojstva, što može da pomogne u održavanju zdravlja vlasišta.

Dr. Kahen se nadovezuje i da je luk bogat kalijem, antioksidansima i aminokiselinama. Ali potrebno je više istraživanja da bi se definitivno moglo reći da ulje luka zapravo pomaže rastu i zdravlju kose. Važno je zapamtiti da ovaj kućni lijek možda neće da funkcioniše na svim tipovima kose i da ostanete na realnim očekivanjima o njegovom mogućem učinku, savjetuju stručnjaci.

Kako se pravi ulje 

Ispostavilo se da je vrsta luka koja se koristi također bitna u ovom postupku jer svaki ima svoje različite prednosti. Garšik ističe da crveni luk ima više antioksidanata, koji pomažu stimulaciji rasta kose i smanjenje opadanja. Bijeli luk, sa druge strane, ima više sumpora, za koji je poznato da također pomaže kod rasta kose i stanja vlasišta kao što je perut.

Kahen objašnjava i da postoje različite tehnike za ekstrakciju soka, koji može da se koristi samostalno ili u kombinaciji s osnovnim uljem poput kokosovog ulja ili ulja jojobe kako bi se olakšao proces nanošenja. Društvene mreže su preplavljene videosnimcima koji prikazuju korisnike koji sjeckaju crni luk i kuhaju ga da bi izvukli sok prije nego što ga nanesu direktno na kožu glave.

Dr. Garšik dodaje i da se sok luka i njegovo osnovno ulje mogu pomiješati i sa drugim sastojcima kao što je limunov sok da bi se prikrio njegov miris ili sa, recimo, aloe verom kako bi se iritacija svela na minimum. Dr. Kahen preporučuje da se ulje luka zbog njegovog mirisa koristi prije šamponiranja.

Ako ste odlučili da isprobate ovaj tretman, pitanje koliko puta da ga ponovite zavisi od vaših željenih rezultata i tipa kose. Uopćeno, stručnjaci preporučuju jednom do dva puta sedmično, i to da se nanese preko noći ili nekoliko sati u toku dana prije pranja kose. No, iako je možda sigurno za većinu, potrebno je uraditi više studija kako bi se definitivno utvrdilo da li ulje luka zaista pomaže ukupnom zdravlju kose i vlasišta.

Ne propustite