Ukrajinci tvrde da su izumili “plašt nevidljivosti”: “Pomoći će vojnicima da učinkovito rade tijekom noći”

Objavljeno:09.10.2023 - 11:52
A A A Times Arial

Ukrajina je predstavila nešto za što tvrdi da je "plašt nevidljivosti", dizajniran da njihovim vojnicima pruži prednost u borbi protiv ruskog agresora koji koristi uređaje za termoviziju na kopnu i u zraku. Državni ministar za digitalnu transformaciju, Mihailo Fedorov, podijelio je interesantan video na društvenim mrežama u kojem se prikazuju mogućnosti tog ogrtača.

Na videu, snimljenom termovizijskom kamerom, jedan vojnik s plaštom ima znatno smanjen termalni otisak u odnosu na dvojicu suboraca bez tog ogrtača.

Lagan, izdržljiv i nezapaljiv

Plašt blokira toplinsko zračenje i čini ukrajinske branitelje nevidljivima za ruske termalne kamere. Pomoći će našim vojnicima da učinkovito rade tijekom noći, napisao je u statusu na platformi X Fedorov.

 

Fedorov je također otkrio na Telegramu da je ogrtač impresivno lagan, odnosno da teži samo oko 2,5 kilograma te da se može učinkovito koristiti i u teškim uvjetima, uključujući snijeg i kišu. Osim toga, ogrtač je nezapaljiv i nudi zaštitu od ekstremne topline, piše ZIMO.

Iako konkretni detalji o materijalima i tehnologiji korištenoj u ogrtaču nisu otkriveni, Fedorov je njegovu izradu pripisao Brave1, vladinoj inicijativi usmjerenoj na poticanje inovacija u vojnoj tehnologiji.

Spreman za masovnu proizvodnju

Maxim Borjak, član Brave1 razvojnog tima, izvijestio je Newsweek da njihov trenutni proizvodni kapacitet za ove ogrtače iznosi 150 jedinica mjesečno i da su potpuno spremni za masovnu proizvodnju. Ovi su ogrtači skrojeni za specijalizirane jedinice poput snajperista i izviđačkih timova, a najučinkovitiji su kada se nositelj kreće sporo, jer brzi pokreti mogu povisiti tjelesnu temperaturu, a time i toplinski odsjaj.

Ranije se pisalo i da ruske snage koriste svemirske pokrivače od mylara, materijala poznatog po svojim izvanrednim svojstvima reflektiranja topline, koji preusmjerava oko 90 posto topline koja zrači iz tijela. Tu su taktiku ranije koristili talibani u Afganistanu kako bi izbjegli da ih NATO snage otkriju. Ostaje neizvjesno razlikuje li se novi ukrajinski plašt značajno od materijala korištenog u svemirskim pokrivačima.

Isto tako, 2021. godine izraelsko Ministarstvo obrane, u suradnji s Polaris Solutions, izraelskim proizvođačem toplinskih emitera, predstavilo je revolucionarnu tehnologiju kamuflaže. Kit 300 je konstruiran korištenjem toplinsko-vizualnog materijala za prikrivanje, spoja metala, mikrovlakana i polimera, čineći vojnike gotovo “nevidljivima” golom oku.

Bilo kako bilo, takvi ogrtači mogli bi se pokazati neprocjenjivima za ukrajinske snage tijekom njihove protuofenzive, posebno u situacijama kada su prisiljeni napustiti vozila i pješice se kretati kroz gusta ruska minska polja.