Ozbiljno upozorenje NATO-a: Nestaje nam streljiva, pri samom smo kraju

Objavljeno:03.10.2023 - 19:02
A A A Times Arial

ZAPADNIM silama ponestaje streljiva potrebnog za obranu Ukrajine od ruske invazije, upozorili su danas NATO i Ujedinjeno Kraljevstvo. Admiral Rob Bauer, najviši vojni dužnosnik NATO-a, rekao je na Varšavskom sigurnosnom forumu da se "sada vidi dno bačve".

Rekao je da vlade i vojni proizvođači sada moraju "jako pojačati tempo proizvodnje". Ukrajina ispaljuje tisuće granata svaki dan, a većina sada dolazi iz članica NATO-a.

"Opskrba Ukrajine počela kad su skladišta bila tek napola puna"
Admiral koji predsjeda Vojnim odborom NATO-a rekao je da desetljeća nedovoljnog ulaganja znače da su zemlje NATO-a počele opskrbljivati ​​Ukrajinu oružjem dok su njihova skladišta streljiva već bila napola puna ili još praznija.

"Potrebne su nam velike količine streljiva. Ekonomija koja proizvodi taman dovoljno i točno na vrijeme, kakvu smo zajedno izgradili u 30 godina u našim liberalnim gospodarstvima, dobra je za mnoge stvari, ali ne i za oružane snage dok je rat u tijeku", dodao je.

Ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva James Heappey rekao je na forumu da zapadne vojne zalihe "izgledaju pomalo tanko" i pozvao NATO saveznike da potroše 2% svog nacionalnog bogatstva na obranu, kao što su se obvezali.

"Ako sada, kada imamo rat u Europi, nije vrijeme da se troši 2% na obranu, kada jest?" upitao se. I on je rekao da "ekonomski model 'točno na vrijeme' ne funkcionira kad trebate biti spremni na borbe koje dolaze sutra".

"Ako mi stanemo, to ne znači da će Putin stati"
"Ne možemo stati samo zato što su naše zalihe malo slabe", rekao je g. Heappey. "Moramo zadržati Ukrajinu u borbi večeras, i sutra, i prekosutra, i prekosutra. A ako stanemo, to ne znači da Putin automatski staje."

A to znači, rekao je, "nastaviti davati, iz dana u dan, i obnavljati vlastite zalihe". "Ono što je očito, ali se ne želi priznati, jest da svi u savezu još uvijek ne troše 2% svog BDP-a na obranu. To mora biti donja granica za našu obrambenu potrošnju, a ne gornja granica", dodao je.

"Kada je riječ o savezu, SAD sve više gleda na istok i zapad i mislim da naše kolege u američkom Kongresu moraju vidjeti kako europske sile troše svojih 2% kako bi pravedno opskrbile NATO", rekao je britanski ministar obrane. 

"Kopamo duboko u vlastite zalihe"
Švedski ministar obrane Pol Jonson rekao je da je od vitalnog značaja za Europu da dovede svoju obrambenu industrijsku bazu u stanje u kojem može dugoročno poduprijeti Ukrajinu. "Zato što sad kopamo prilično duboko u vlastite zalihe", rekao je.

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva kaže da je od početka invazije u veljači 2022. dalo više od 300.000 komada topničkog streljiva i obvezalo se dati "još desetke tisuća" do kraja godine.

Problem mogućeg izbora Trumpa
Američki State Department kaže da je u istom razdoblju Amerika dala Ukrajini više od dva milijuna NATO standardnih topničkih granata kalibra 155 mm. Ovisnost Kijeva o američkom streljivu je tolika da među saveznicima u NATO-u postoji zabrinutost zbog mogućnosti da Donald Trump bude ponovno izabran za predsjednika sljedeće godine.

Strahuju da bi se američka vojna potpora Ukrajini mogla smanjiti ako Trump potraži neku vrstu političkog rješenja s Moskvom. Problem je u tome što, unatoč pokušajima da se poveća proizvodnja, Ukrajina koristi streljivo brže nego što ga zapadne sile mogu zamijeniti.

Zemlje NATO-a i EU dogovorile su različite planove za razmjenu znanja, sklapanje zajedničkih ugovora s proizvođačima obrane te subvencioniranje proizvodnje koliko god mogu. Ali čini se da se još uvijek bore da zadovolje potrebe Ukrajine, koja se odupire ruskoj invaziji.

Analitičari kažu da se, nasuprot tome, čini da je Rusija mnogo sposobnija upogoniti gospodarstvo u ratne svrhe kako bi obnovila vlastite zalihe.