Mnogi će se obradovati: Meteorolog Krajinović objavio prognozu do kraja jeseni

Vijesti
Mnogi će se obradovati: Meteorolog Krajinović objavio prognozu do kraja jeseni
Bosanskohercegovački meteorolog Bakir Krajinović objavio je na društvenim mrežama prognozu za naredni period, a osvrnuo se i na vremenske prilike u septembru.

Bosanskohercegovački meteorolog Bakir Krajinović objavio je na društvenim mrežama prognozu za naredni period, a osvrnuo se i na vremenske prilike u septembru.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Pojedine svjetske hidrometeorološke službe već najavljuju izvještaje o analizama temperatura za septembar, a nisu se ni ohladili izvještaji o najtoplijim ljetnim mjesecima, posebno onaj Svjetske meteorološke organizacije o najtoplijem julu.

Taj izvještaj ukazao da je na globalnom nivou juli bio za 1,5 °C topliji od julskog prosjeka u predindustrijskom periodu (1850.-1900.). Prije ovogodišnjeg jula najtopliji je bio juli 2019. godine.
Da se vratimo na septembar.

Vjerujem da su svi uživali u dugim periodima stabilnog vremena uz obilje sunca i više nego ugodne temperature. Rijetko se desi da nas septembar počasti na ovaj način. Bilo je i prije sličnih vremenskih uslova, pa čak i ljepših, odnosno toplijih, ali vrlo rijetko se desi da ovako visoko pozitivno odstupanje uslovi srednja dnevna temperatura zraka, a ne par ekstremno visokih temperatura.

Ove godine maksimalne se nisu ni približile rekordima, bile su ispod čak za 7°C u prosjeku, ali ono što je doprinijelo visokoj srednjoj mjesečnoj temepraturi jeste postojana visoka srednja dnevna temperatura zraka.

Gledano na nivou naše zemlje nije ovo najtopliji septembar. Prije 37 godine, mjerene temperature bile su izuzetno visoke, pa ta 1987. godine i dalje drži prvo mjesto na ljestvici najtoplijih septembara. Na drugom mjestu je 2011. godina i na trećem ova 2023. godina.

Prema trenutnim rezultatima sličan trend nas očekuje i tokom preostala dva jesenja mjeseca. Temperature se očekuje iznad prosjeka, za oktobar 2 do 3 stepena iznad na sjeveru zemlje i 1 do 2 na jugu, dok se u novembru očekuje 3 do 4 stepena na sjeveru, 2 do 3 u centralnim predjelima i 1 do 2 na jugu zemlje.

Samo da podsjetim na prosjeke za oktobar i novembar, pa da je lakše interpretirati prognoze sa odstupanjima. Na sjeveru prosjek za oktobar iznosi 11,7 i novembar 6,9 °C, u centralnim predjelima prosjek za oktobar iznosi 11,1, a za novembar 6,1 °C. Na planinama Bosne prosjek za oktobar iznosi 5,1 i novembar 0,7 °C, te na jugu zemlje prosjek za oktobar iznosi 15,8 i novembar 11,1 °C", napisao je Krajinović.

Ne propustite