Mađarski ministar potvrdio preuzimanje komande EUFOR Althea u BiH, najavio dodatne snage

Objavljeno:03.10.2023 - 17:29
A A A Times Arial

Mađarski ministar odbrane Kristof Szalay-Bobrovniczky potvrdio je danas da komandu EUFOR Althea misije u Bosni i Hercegovini od 1. januara 2024. preuzima general major Laszlo Sticz, te je najavio pojačanje misije dodatnim snagama tokom naredne godine.

“Mađarske odbrambene snage pojačavaju predanost: tokom 2024. dodatne snage i vitalne sposobnosti pridružit će se EUFOR Althea misiji. Iskustvo general majora Sticza u razvoju sgaga čini ga jakim liderom ove misije”, najavio je mađarski ministar na društvenoj mreži X.

Kako pišu mađarski mediji, Szalay-Bobrovniczky je naglasio kako je očuvanje stabilnosti Zapadnog Balkana prioritet za mađarsku Vladu, budući da zemlje regije igraju ključnu ulogu u zaustavljanju ilegalnih migracija.

On je naglasio kako će Oružane snage Mađarske doprinijeti misiji Althea kroz helikopterski transport, zračnu evakuaciju i ROLE 1 medicinsku podršku, kao i s posadom za uništavanje bombi, psima za otkrivanje eksploziva i jedinicom vojne policije s početkom naredne godine.

Dodao je i kako je Mađarska dio raznih regionalnih vojnih misija već decenijama, a Althea misija Europske unije u BiH je jedna od važnijih.

Prema riječima ministra odbrane mađarski vojnici su godinama prepoznati zbog svoje uloge u vojnom savezu tako što su predvodili regionalne misije.

Imenovanje Sticza podržao je i Vojni odbor Europske unije kao i komandant EUFOR Operacije Hubert Cottereau.

Podsjećamo, nakon najave preuzimanja komande EUFOR Althea misije od Mađarske, ministar odbrane BiH Zukan Helez kazao je kako je potrebno spriječiti taj potez, ukazavši na bliske veze između mađarskog premijera Viktora Orbana i predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.