ISTRAŽIVANJE POKAZALO : Kada radimo od kuće unesemo i do 800 KALORIJA VIŠE

Zdrav život
ISTRAŽIVANJE POKAZALO : Kada radimo od kuće unesemo i do 800 KALORIJA VIŠE
Opuštenija atmosfera, kuhinja na svega par koraka i frižider pun hrane - iako sve ovo djeluje veoma praktično i umnogome olakšava rad od kuće, istina je da nas upravo ovakav režim rada može učiniti gojaznijim.

Opuštenija atmosfera, kuhinja na svega par koraka i frižider pun hrane - iako sve ovo djeluje veoma praktično i umnogome olakšava rad od kuće, istina je da nas upravo ovakav režim rada može učiniti gojaznijim.

Istraživanje je pokazalo da oni koji rade od kuće tokom dana pojedu i do 800 kalorija više, kao i da su njihovi obroci manje zdravi.

Iako ovo može biti veoma poražavajuće za sve koji uživaju da ne idu u kancelariju i rade iz udobnosti svoga doma, upravo rad od kuće može biti jedan od uzroka gojaznosti. Ovaj zaključak nije nasumično donesen, već je dobijen složenom analizom gastronomskih navika zaposlenih koji su svoje dnevne obroke bilježili u posebnoj aplikaciji.

Formula je jednostavna: Kako biste se osjećali bolje i bili sretniji -  jedite manje

Iako bi najispravnije bilo da se tokom rada od kuće pridržavamo rutine koju smo imali i u kancelariji, u stvarnosti je format ovakvog rada nešto drugačiji, i u većini slučajeva podrazumijeva neograničenu konzumaciju kako kafe, tako i grickalica i slatkiša koji su nam na dohvat ruke. Taj "pakleni" trougao između kreveta, frižidera i (eventualno) radnog stola zapravo i predstavlja problem, premda u odsustvu pokretljivosti tokom smjene, a ujedno i neprekidnog grickanja, sve unesene kalorije ostanu "zarobljene" u organizmu.

"Jednostavan pristup hrani tokom rada od kuće je glavni problem", navela je Lisa Jang, nutricionista i profesor na Univerzitetu u Njujorku.

Odsustvo strukturiranog radnog prostora u našem mozgu podstiče težnju ka neregularnim, češćim, a neretko i manje nutritivno bogatim i zdravim obrocima, kojima kada se pridodaju stres, a nekada i dosada, prerastu u neprekidno žvakanje tokom cijelog radnog dana.

U analizi koju su sproveli naunici učestvovalo je dvije hiljade dobrovoljaca koji su u aplikaciju unosili podatke o obrocima koje su jeli tokom rada od kuće, a 36 procenata ispitanika priznalo je da su grickali čak i kada nisu bili gladni. Ujedno, čak 60 posto njih je reklo da su kod kuće jeli nezdraviju hranu nego u kancelariji.

Poređenjem rezultata koji su unošeni tokom rada iz kancelarije i rada od kuće, utvrđeno je i da je prosječan unos kalorija u kancelarijskom režimu bio oko 791, dok je prilikom rada od kuće ta brojka bila oko 2.752. Osim toga, i broj pređenih koraka je skoro upola manji prilikom rada od kuće. U idealnom slučaju, oni koji rade od kuće bi trebalo da imaju potpuno izdvojen prostor za rad, koji podrazumijeva radni sto, udobnu stolicu, ali i - što manje ometača. Pod ometačima se podrazumijevaju i gedžeti, ali i frižider, koji je najveći neprijatelj radnika na daljinu.

"Zaposleni bi trebalo da odrede i tačno vrijeme i prostor za konzumaciju obroka, a da svoju ishranu baziraju na zdravim namirnicama", navela je Jang.

Zdravi obroci, zdrave užine poput voćne salate ili smutija i dosta tečnosti presudni su za održavanje kako energije, tako i vitke linije i zdravlja prilikom pretežno sedentarnog načina života. Naravno, odabir zdravijih namirnica ne isključuje redovnu fizičku aktivnostu, a imajući u vidu da oni koji rade od kuće pređu upola manje koraka od dnevnog prosjeka, za njih je ona imperativ.

Fizička aktivnost u ograničenim uslovima je moguća i to na više načina - B92

"Kratke pauze iskoristite za neku fizičku aktivnost - to će pomoći i u borbi sa stresom, ali i smanjiti žudnju za grickalicama", ističe nutricionista.

Ne propustite