"HILJADE JE HRVATA ZAROBLJENO CRNOM MAGIJOM": Umro hercegovački istjerivač đavola koji je vjenčao bivšeg šefa HDZ (VIDEO)

Objavljeno:02.10.2023 - 15:00
A A A Times Arial

Nakon duže bolesti umro je fra Smiljan Kožul (81), jedan od najpoznatijih hrvatskih egzorcista, koji je poznat je i po tome što je 2015. u Crkvi Svetog Krsta u zagrebačkom Sigetu venčao bivšeg šefa HDZ Tomislava Karamarka s dugogodišnjom djevojkom Anom Šarić.

Index.hr navodi da je dnevna štampa pisala da se Kožul godinama svakodnevno bavio istjerivanjem đavola i da su mu svaki dan dolazili Hrvati koji su ga molili da skine urok s njih.

Kožul je bio pomoćnik don Gabriela Amorta, vodećeg egzorciste u Vatikanu i osam godina je obavljao službu egzorcizma u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Prema tvrdnji bliskih saradnika Kožul je egzorcizmom prestao da se bavi oko 2000. godine, ali je izvor iz Rimokatoličke crkve 2015. rekao Indexu da on nije ni imao dozvolu biskupa za bavljenje egzorcizmom.

- Hiljade Hrvata je zarobljeno crnom magijom - rekao je 2011. Kožul, koji je u drugom intervjuu kazao da je od stotina ljudi koji mu se javljaju samo "deset odsto stvarno opsjednuto đavolom, dok su drugi duševni bolesnici".

Kožul je tvrdio da je sam obavio više stotina egzorcizama, a jednom prilikom, su mu doveli navodno opsednutu osmomjesečnu bebu i to zato što nije spavala više od 20 minuta u komadu.

On je tvrdio da mu je nakon obreda beba zaspala u naručju.

Kožul rodio se 28. 2. 1942. u Hercegovini, u selu Turčinovići u opštini Široki Brijeg.