U KISELOM ORGANIZMU NASTAJU I NAJTEŽE BOLESTI : Doktor Ivanov otkrio kako sa 4 badema zaliječiti želudac, a evo šta je rekao o sodi bikarboni

Zdrav život
U KISELOM ORGANIZMU NASTAJU I NAJTEŽE BOLESTI : Doktor Ivanov otkrio kako sa 4 badema zaliječiti želudac, a evo šta je rekao o sodi bikarboni
Da bi se hrana svarila sadržaj u želucu treba da bude određene kiselosti, ako stavimo sodu bikarbonu mi ćemo neutralisati kiselinu, posebno bjelančevine neće moći da se svare.

Da bi se hrana svarila sadržaj u želucu treba da bude određene kiselosti, ako stavimo sodu bikarbonu mi ćemo neutralisati kiselinu, posebno belančevine neće moći da se svare.

Kako ishranom postići baznost organizma, da li u tome kako mnogi tvrde pomaže soda bikarbona? O tome su se vodile brojne polemike, ali mnoga pitanja ostala su otvorena. O uticaju hrane na kiselost organizma, kao i o autofagiji kao prirodnom procesu govorio je dr. Dragan Ivanov, specijalista interne medicine.

"Hajde da vas naučim kako se jede čokolada. Uzme se čokolada za kuhanje, crna čokolada, uzme se jedna kockica i jedno tri minuta se ta kockica, kao bombona, rastapa u ustima. Onda uzmemo drugu polovinu kockice i opet tako sisamo. Osećaj za slatko nalazi se u ustima, ne u želucu. I što se duže te male količine zadržavaju u ustima, osećaj slasti će biti prisutan kao da smo pojeli dvije, tri table čokolade", naveo je doktor Ivanov.  

"Najidealniji proteini su proteini biljnog porijekla. Ja znam da je realnost takva da ljudi hoće da jedu meso i vole da jedu meso, ali, u tom slučaju, ta količina mesa treba da bude mnogo manja", rekao je dr Ivanov i dodao da uz meso treba obavezno konzumirati zeleno lisnato povrće koje je izuzetno alkalno i koje ima bazni efekat na naš organizam.

 

Koliko vode je neophodno popiti tokom dana?

"U regulaciji kiselo-bazne krvi i celokupnog organizma, ključno mesto imaju bubrezi. Da bi bubrezi mogli da izvuku te kiseline treba im voda i zato mi svakog dana treba da popijemo oko dve litre tečnosti", rekao je doktor Ivanov i osvrnuo se na uticaj autofagije i njenog moćnog dejstva. "Autofagija ima moćno dejstvo u prevenciji gojaznosti, insulinske rezistencije, šećerne bolesti, infektivnih bolesti, kardiovaskularnih bolesti, regulacije lipida, osvežavanju i detoksikaciji organizma i tome slično", rekao je doktor Ivanov i dodao da iako autofagija predstavlja "moćni mehanizam koga treba koristiti", ona nije namenjena svima. Tako osobe koje su pothranjene, osobe koje su na hemioterapiji, deca u pubertetu i trudnice, treba da izbegavaju autofagiju

Da li je soda bikarbona čudesni napitak koji organizmu može vrati baznost?

Izuzetne zdravstvene prednosti Sode bikarbone | Imuno protect Shop

"Moje mišljenje je da soda bikarbona nije pravi izbor za alkalizaciju, odnosno za postizanje baznog efekta i dovođenje našeg organizma u bazno stanje. Kada popijemo sodu bikarbonu ona će se u želucu sastati sa hlorovodoničnom kiselinom i automatski će se tu istrošiti. Da bi se hrana svarila sadržaj u želucu treba da bude određene kiselosti, ako stavimo sodu bikarbonu mi ćemo neutralisati kiselinu, posebno belančevine neće moći da se svare.

Mikroorganizmi koji ulaze sa hranom neće biti ubijeni od strane hlorovodonične kiseline, tako da soda bikarbona za mene nije pravo rešenje. Ako hoćemo nekim napitkom da alkalizujemo naš organizam onda treba da pijemo sok od limuna i da ga zasladimo medom. I limun i med imaju pozitivan bazan efekat na naš organizam", istakao je internista.

Hrana koja može uticati na povećanje alkalnosti organizma

 

  •  Limun i drugo voće
  • Koštunjavi plodovi
  • Med
  • Zeleno povrće
  • Začinsko bilje
  • Proso, kinoa, amarant
  • Voda, čajevi, limunada
  • Kefir, jogurt, kiselo mleko
  •  Avokado, kokos, masline, sjemenke
  •  Hladno cjeđena ulja

Šta je kisela, a šta bazna hrana?

"Nije kisela hrana ona koja je kisela u ustima, nema ona kiseli efekat na naše telo. Ili hrana koja je kisela u tanjiru pre nego što je mi jedemo. Bazna hrana je kiseli limun, skoro sve voće, pre svega grožđe, lubenice, kajsije, borovnica, breskva, malina i drugo voće", rekao je doktor Ivanov. 

Dr Ivanov je istakao da ishrana ne treba da bude bazirana isključivo na konzumiranju alkalne hrane, već da oko 75 odsto treba da bude alkalno, a oko 25 odsto treba da bude hrana koja ima kisele metaboličke produkte. Kao i da je cilj ovakve ishrane postizanje balansa između baza i kiselina u našem organizmu.

"Badem je moj favorit. On je najalkalnije orašasto voće, odnosno koštunjavi plod. Ako neko ima povećanu kiselinu u želucu i dođe do četvrtog badema, kiselina će biti neutralisana", kaže specijalista interne medicine.

Badem - zdravlje, ljekovita svojstva, kalorije, recepti

 

Ne propustite