Kurti: U nedjelju trebao početi rat na Kosovu, EVO ŠTA JE BIO KONAČNI CILJ NAPADA

Objavljeno:29.09.2023 - 21:37
A A A Times Arial

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je gostujući u vijestima Al Jazeere da napad na sjeveru Kosova u nedjelju nije bio nikakav “građanski otpor ili djelo bandi”, nego napad “paravojnih oružanih formacija koje oprema i priprema Beograd” te koji je “izvršen po naredbi Srbije”.

Na pitanje da li vlasti Kosova imaju neke obavještajne informacije o novim napadima, Kurti je odgovorio da je tih informacija previše te da te “oružane grupe”, kojima, kako je dodao, Vojska Srbije daje opremu, oružje i municiju, stalno izvode vježbe u blizini granice Kosova i “pripremaju se za rat”.

“Ponovna agresija nije isključena”, kazao je dodajući da je Srbija htjela da početak rata bude upravo u nedjelju.

Optužio je Beograd i oružane grupe da su htjeli ponoviti scenarij početka rata u Sarajevu.

Kurti je također naveo da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, koji je preuzeo odgovornost za napad na sjeveru Kosova, “Slobodan Milošević i Željko Ražnatović Arkan” koji žele regiju, kako je naveo, vratiti u 90-te, dodajući i da su “paravojne grupe” na Kosovu također povezane i sa grupama iz Rusije, kao što je Wagner, nazvavši tako Vučića i Radoičića i “Putinom i Prigožinom”.

Premijer Kosova je optužio Vučića da “hoće još jedan rat i još jedan genocid, jer želi Republiku Srpsku na Kosovu”.

“Kao što je Rusija vodila na početku hibridni rat u Ukrajini, Srbija vodi protiv nas”, rekao je.

Al Jazeera: Što onda mislite da je bio krajnji cilj ovoga napada u nedjelju?

Kurti:  Oni su htjeli da u manastir Banjska uđe naša policija, pa potom da po svijetu dijele fotografije gdje se vide meci po zidovima manastira. To se nije desilo, jer je naša policija veoma jaka i veoma profesionalna i oni su pobjegli. Trojica terorista su ubijena od naše policije, nekoliko njih je zatvoru, a mi želimo ekstradiciju onih drugih koji su pobjegli, jer oni su sad u Srbiji, neki po bolnicama tamo, a neki možda i slobodni građani.

Ti moraju da se sučeljavaju sa licem pravde u Republici Kosovo, koje je najdemokratskija država na Zapadnom Balkanu i koja ima najveći nivo vladavine prava. Znači, mi tražimo da ti teroristi i zločinci koji su uradili taj čin agresije budu ekstradirani u Republici Kosovo.