DNO DNA! MAJKA PARTNERA JOJ BILA BITNIJA OD DJECE: Detalji HORORA u Hrvatskoj, djecu ostavila SAMU u LEDNOJ kući

Objavljeno:28.09.2023 - 16:58
A A A Times Arial

Troje djece , od kojih najstarije ima 15 godina i koje se brinulo o ostalo dvoje djece, od kojih jedno ide u vrtić, od 1. do 4. siječnja ove godine u jednom istarskom mjestu bilo je samo u kući.

Tu nesavjesnu odluku svjesno je donijela njihova majka koja je sa svojim partnerom otišla njegovoj majci u Slavoniju, jer je njeno zdravstveno stanje bilo jako loše. I umjesto 4. januara, kada je dobila poziv iz CSS da su djeca odvojena od porodice i zbrinuta i da je zbog toga u nevolji, majka se vratila tek 9. januara, i naravno , u praznu kuću jer su joj nadležne službe oduzele djecu čim se pročula vijest da su djeca sama u kući.

A ta kuća je, kako je istraživanjem otkriveno, sve samo ne toplo mjesto u kojem bi djeca mogla bezbrižno i sigurno odrastati. Djecu je ostavila u mračnoj i hladnoj prostoriji bez grijanja. Dio sobe je bio preplavljen vodom, a po podu je razvučen produžni kabel kako bi se djeca grijala uz grijalicu.

Kada su radnici nadležnih službi saznali da u kući borave djeca bez nadzora roditelja, ušli su i ostali zatečeni onim što su vidjeli. Obuzela ih je tuga. Troje djece stajalo je jedno do drugog tik do vrata. Dvojica starijih su nosili bunde, a najmlađi samo u majici. Rekli su da će se mama uskoro vratiti, samo nisu znali kada. Kuća se smrzavala, a najstarije dijete je govorilo da se brine o svojoj mlađoj braći i kuha za njih. I ponosno je dodala da im je tog dana napravila piletinu i da inače jedu špagete.

Kada su ih izveli iz kuće jer im je stavljeno do znanja da u takvim uslovima ne mogu sami da žive u kući, trojica braće su bila mirna i poslušna. Ali nakon što su izašli napolje, umjesto da uđu u službena vozila, počeli su da bježe. Iako su pobjegli munjevitom brzinom, policija ih je sustigla u stanici, nakon čega su smješteni u odgovarajuće ustanove.

Od djece se saznalo da su novu godinu dočekali sa mamom i njenim dečkom, nakon čega su otišli i ostavili im hranu, paštete, hljeb... Pokazali su im i kako se koristi pećnica. Dane su provodili u sobi, igrajući igrice.

Prema riječima vještaka, majka okrivljene ima poremećaj ličnosti , a tužilaštvo je ocijenilo da je grubo povrijedila prava djeteta, pa je prijavljena za tri krivična djela protiv braka, porodice i djece. U optužnici koju su nedavno podigli protiv nje traže djelimičnu uslovnu kaznu od 18 mjeseci, od čega bi iza rešetaka morala provesti pola godine. A istovremeno, na prijedlog tužilaštva, ako sud odluči, moraće da bude uključena u porodično savjetovalište godinu dana.

Optužena je, inače, priznala krivicu, navodeći da je ovu odluku donijela jer se uspaničila zbog zdravstvenog stanja majke njenog partnera, kojoj je ona na prvom mjestu. A onda je djecu ostavila samu, jer ih nije imala kome ostaviti. Ali pokušala je da umanji krivicu, navodeći da je zamolila svoju prijateljicu da se brine o njima. Ali njena prijateljica je to odbila, upozoravajući je da krši zakon i da to ne čini, prenosi Espreso