"ON JE FAŠISTIČKO SMEĆE" Dodiku popustile kočnice pa žestoko udario na Šmita, a onda poslao VAŽNU PORUKU

Objavljeno:28.09.2023 - 15:45
A A A Times Arial

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik nazvao je visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Kristiana Šmita "fašističkim smećem", za sve probleme koje ima okrivio je Zapad, a istočne sile je hvalio kao jedine poželjne partnere .

Dodik već mjesecima tvrdi da Šmit nije legalno imenovan za visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu jer imenovanje koje je izvršio Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) nije potvrdio Vijeće sigurnosti UN-a, što je rezultiralo izglasavanjem zakona u Parlamentu RS koji je zabranio provođenje obavezujućih odluka visokog predstavnika, a proteklu nedjelju svaki nastup koristi za vrijeđanje Šmita.

Sada ga je u intervjuu za entitetsku novinsku agenciju Srna nazvao "sljedbenikom fašista i smeća".

- On je fašističko smeće koji je došao da nam ispriča nekakvu priču - rekao je Dodik, koji će uskoro morati na sud upravo zato što odbija da poštuje odluke visokog predstavnika. On je ovu činjenicu prokomentarisao riječima da vjeruje u sud i pravosuđe u kojem su sudije i tužioci muslimani.

Dodik je, kao i većina njegovih najbližih saradnika, pod sankcijama SAD i Velike Britanije zbog provođenja secesionističke politike i ugrožavanja stabilnosti Bosne i Hercegovine, a sada kaže da je to dokaz da najmoćnije zapadne zemlje vode anti -Srpska politika, pa treba da se okrenu istoku .

- Kada vam neko pruži ruku sa Zapada, onda znajte da je to prevara. Kad vam pruže ruku sa istoka, znajte da će se sporazum provesti - smatra Dodik.

On je sebe uporedio sa Slobodanom Miloševićem i tvrdi da su i jedni i drugi bili i ostali na udaru jer brane Srbe i Srbiju, a opoziciju je opisao kao kvislinge.

- Kao što je u Vladi Ante Pavelića bilo Srba koji su bili generali ustaške vojske koja je izvršila genocid nad Srbima, tako danas imate Partiju demokratskog progresa (PDP) i druge - rekao je Dodik.

Pozvao je današnje Srbe da se ponašaju kao da se na Kosovu još vodi bitka, te poručio da mu Hrvati i Bošnjaci "ne smetaju", ali samo dok čuvaju svoju nacionalnu i vjersku pripadnost .

- Trebalo bi da imaju sva prava i ovdje u Banjaluci. Vjera je njihova privatna stvar i dok god je - to je u redu. Ali nije u redu ako se taj identitet nameće - zaključio je Dodik, prenosi Srbijadanas