DODIK OSRAMOTIO LAGUMDŽIJU U TELERINGU: "Danas smo se smijali"

Objavljeno:28.09.2023 - 09:56
A A A Times Arial

Foto: SB

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik sinoć je gostovao u emisiji Telering. Uz uvjerenje da će se BIH prije raspasti nego se njemu presudi za rušenje ustavnog poretka, osvrnuo se na nastup političara iz BiH na posljednjoj sjednici UN-a.

Očekivano, kritikovao je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, ali i osramotio ambasadora BiH u UN-u Zlatka Lagumdžiju.

Iako smatra da je Lagumdžija rekao istinu kako Komšićev govor u UN-u nije usaglašen sa predstavnicima Srba, Dodik nije hvalio potez ministra pri UN-u, već naprotiv.

-Rekao je istinu, ali to je više iz nekog njihovog ličnog animoziteta, nego što on to stvarno misli. Njegov lični ego nije mogao da pređe preko toga i tražeći šta nije dobro kod Željka Komšića on je rekao to. Kad mi Srbi to kažemo neće niko da čuje, rekao je Dodik.

Tvrdi da prije sedam, osam godina niko nije ni obraćao pažnju na govore iz BiH u UN-u jer su bili usaglašeni između tri kabineta u Predsjedništvu BiH.

Bez obzira na to, nije branio Lagumdžiju smatrajući neprimjerenim da ambasador pobija govor člana Predsjedništva BiH.

-Bilo je tu i težih riječi, danas smo se smijali kada sam slušao. Oni se naduravaju ko će kome veće zlo napraviti. Nekad su bili veoma bliski saradnici i to obično tako ide.To je karakter svih ovdje, bili oni Srbi, Bošnjaci, ili Hrvati da se bliski nakon razlaza neograničeno svađaju, istakao je Dodik.

Pretpostavio je da bi Komšić sada mogao tražiti smjenu Lagumdžije u što ne vjeruje, ali je prećutao pitanje da li bi to iz RS-a podržali. Umjesto toga primjer Lagumdžije iskoristio je da pokaže kako BiH ne funkcioniše.

- Kakva je BiH država u kojoj jedan ambasador oponira članu Predsjedništva BiH čak iako je ovaj i pogriješio. Kakva je to priča, šta se ovdje dešava, teatralno je poručio Dodik. 

Nije isključio mogućnost da se vrati u Predsjedništvo BiH s tim da je u svom stilu istakao kako vjeruje da neće biti BiH kad se njemu ponovo pruži ta prilika.