Dačić: Beograd nema veze s naoružanom grupom u selu Banjska

Objavljeno:28.09.2023 - 09:00
A A A Times Arial

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Beograd nema veze s naoružanom grupom koja je u nedjelju vodila oružani sukob s kosovskom policijom u selu Banjskoj na sjeveru Kosova i da ne zna tko je organizirao tu grupu, ali je ukazao da "onaj tko ih organizira u borbi za slobodu srpskog naroda mora da vodi računa o efektima".

Dačić je u intervjuu za Radio-televiziju Vojvodine rekao da sukob u Banjskoj "nije u interesu Beograda", a da su rešenje za nastalu situaciju deeskalacija, veće prisustvo KFOR-a na severu Kosova i novi lokalni izbori.

Na pitanje o navodima Prištine da je Beograd direktno organizovao i naoružao tu grupu, rekao je da ne zna ko ju je organizovao, ali da je "zvanična koncepcija" Prištine da se za sve optuži Beograd.

U blizini manastira Banjska u opštini Zvečan 24. septembra došlo je do oružanog sukoba i naoružane grupe u kojem su ubijeni kosovski policajac i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Kosovo ovaj napad smatra terorističkim i za njega optužuje Srbiju, dok Beograd negira da ima bilo kakve veze s napadom.

Upitan da li je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić predvodio naoružanu grupu u Banjskoj, Dačić je rekao da ne može da odgovori.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) je 26. septembra objavio snimak iz drona za koji tvrdi da se na njemu može videti naoružani Radoičić kako stoji u manastiru Banjska s grupom naoružanih muškaraca u uniformama.

Dačić je rekao i da ne zna da li se Radoičić leči u Beogradu, što je 26. septembra naveo ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja.

Srpski šef diplomatije nije direktno odgovorio na pitanje novinarke o video-zapisu na kojem se navodno pojavljuje Radoičić i na pitanje da li je taj zapis direktna veza naoružane grupe sa Beogradom, s obzirom da se potpredsednik Srpske liste pojavljivao u društvu predstavnika vlasti Srbije.

Upitan da li bi Beograd procesuirao Radoičića ako bi se utvrdilo da je on organizovao naoružanu grupu, Dačić je pitao: "Za šta?" i ocenio da su "na delu dvostruki standardi".

Dačić je rekao da Srbiji nije u interesu da dolazi do gubitaka ljudskih života ni Srba ni Albanaca, i da bi bilo najbolje kada bi se ceo proces vratio na ono što je pre 10 godina postavljeno: da se dijalogom pokuša doći do normalizacije svakodnevnog života, ne ulazeći u statusna pitanja.

Napade na kosovsku policiju osudile su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, a upućeni su pozivi da se počinioci privedu pravdi.