OVO JE VODEĆI SIMPTOM RAKA PANKREASA: Mnogi ga zanemaruju, a može biti KOBAN

Objavljeno:28.09.2023 - 08:20
A A A Times Arial

Vodeći sipmtomi raka pankreasa podmuklo se javljaju, a čim se osjete, treba se javiti ljekaru.

Bolesti pankreasa su sve učestalije, a rak pankreasa javlja se kada normalne ćelije pankreasa mutiraju u abnormalne ćelije i rastu van kontrole. Pankreas proizvodi hormone i tečnosti koje pomažu telu da vari hranu. Rak pankreasa je četvrti vodeći uzrok smrti od raka u Sjedinjenim Državama.

Pankreatitis (upala pankreasa) se najčešće javlja kada dođe do zastoja u protoku digestivnih enzima i ti enzimi počnu da napadaju sam pankreas. Tada se javljaju neprijatnost i jaki bolovi u stomaku.

Pankreatitis koji traje duže vrijeme može da smanjiti funkcionalnost pankreasa i dovesti do smanjenja njegove sposobnosti da luči normalne količine probavnih enzima i hormona. To utiče na rad pankreasa i uzrokuje lošu apsorpciju nutrijenata, što često rezultira različitim oboljenjima, uključujući i dijabetes.

Vrste pankreatitisa

Pankreatitis može biti akutan i hroničan. Akutni pankreatitis je stanje kod koje upala traje kraći vremenski period (uglavnom se stanje kod akutnog pankreatitisa poboljša u roku od nedelju dana i pacijent izlazi iz bolnice nakon pet do deset dana), dok je za hronični pankreatitis karakteristično duže trajanje – on može trajati godinama, a prate ga upala i drugi simptomi.

Simptomi:

Doktor Mlađan Protić govorio je za RTS Ordinaciju o najčešćim simptomima koji doveode do raka pankreasa:

- Praktičan bol u leđima je vodeći simptom knarcinoma pankreasa kad je lokalizovan u srednjem dijelu i predjelu tijela pankreasa. Simptomi raka pankreasa zavise od lokalizacije gdke se nalaze.

- Nažalost,nema ranih simptoma bolesti. Kada se jave simptomi, bolest je obično uznapredovala. Bolesnik primijećuje da su mu požutjele oči, koža, sluzokoža ili im može prethoditi nesnosan svrab. Ono što je karakteristično za ovakvu žuticu jeste da mokraća postaje tamna, a stolica postaje svijetla do bijela - ističe doktor Protić.

Faktori rizika za nastanak pankreasa:

-genetika
-pušenje
-pasivno pušenje
-alkohol
-izloženost radonu
-ishrana bogata mastima
-gojaznost
-nitrozaini u hrani
-hronični pankreatitis
-dijabetes
-ciroza jetre