METEOROLOG ČUBRILO OZNAČIO DATUM KAD NAM STIŽE PRAVO JESENJE ZAHLAĐENJE: Poslije ljetnjih temperatura na ovim mjestima moguć mraz

Vijesti
METEOROLOG ČUBRILO OZNAČIO DATUM KAD NAM STIŽE PRAVO JESENJE ZAHLAĐENJE: Poslije ljetnjih temperatura na ovim mjestima moguć mraz
-

Meteorolog Marko Čubrilo dao je na svom Fejsbuk profilu vremensku prognozu za naredne dane.

- Do subote uveče pretežno sunčano i toplo. Noći svježe, ponegdje i maglovite, uz minimume od +6 do +16 stepeni Celzijusa, tokom dana maksimumi od +23 do +27, lokalno i oko +29 stepeni Celzijusa, što je iznad prosječnih vrijednosti. Vjetar slab do umeren, istočni. U subotu krajem dana na sjeveru regiona naoblačenje ponegdje iz pojavu kiše ili pljusak. Ovo naoblačenje će biti posljedica premještanja slabog, hladnog, fronta koji će se u toku noći ka nedelji i u nedelju prije podne premjestiti preko središnjih i jugoistočnih dijelova regiona ponedge donoseći prolaznu kišu ili pljusak. Ne očekuju se veće količine padavina, a nad velikim dijelom regiona će se zadržati suho vrijeme. Vjetar u subotu uveče na sjeveru regiona u okretanju na pojačan, sjeverozapadni smjer - napisao je Čubrilo i dodao:

- U nedelju svežije uz maksimume od +17 do +24 stepena Celzijusa, što je u okviru prosjeka za kraj septembra.

ipak, meteorolog navodi i da će početkom sljedeće nedelje biti ponovo relativno toplo i oko 3.10. bi se maksimumi mogli kretati od +25 do +30 stepeni Celzijusa, što je znatno iznad prosjeka za prve dane oktobra.

- Oko 4.10. operativni proračuni modela simuliraju podizanje Azorskog anticklona na severozapad, što bi po njegovoj istočnoj periferiji pokrenulo spuštanje slabo vlažnog ali osjetno hladnijeg vazduha iz oblasti Skandinavije. Ukoliko bi se takva sinoptika održala oko 4.10. treba očekivati prolazno naoblačenje, kišu i moguće pljuskove, jak sjeverni vjetar i osjetnije zahlađenje te bi se oko 6.10. maksimumi kretali u okviru pravih jesnjih vrijednosti od +12 do +18 stepeni Celzijusa, dok bi minimumi mogli biti od +3 do +9 u nizijama, dok se preko 800mnv može javiti mraz od -4 do -1 stepen Celzijusa - piše Čubrilo i nastavlja:


- Ansamble niz ECMWF-a za sada podržava opciju tog prvog, jačeg, zahlađenja negde oko 5.10. Svi iznijeti podaci i procjene su rezultat moje obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite državne prognostičke zavode.

Kurir.rs

Ne propustite