SAVO MILOŠEVIĆ POSTAJE SELEKTOR BiH: Ovako je govorio o Slobodanu Miloševiću (VIDEO)

Objavljeno:27.09.2023 - 19:46
A A A Times Arial

Savo Milošević (50), legendarni srpski golgeter, do kraja sedmice bit će predstavljen kao selektor Bosne i Hercegovine, pišu tamošnji mediji. Dodaju da je Milošević sve dogovorio na sastancima s predsjednikom Saveza Vicom Zeljkovićem i direktorom reprezentacije Zvjezdanom Misimovićem. Milošević se proslavio kao napadač Partizana i Srbije, ali je rođen u Bosni, tačnije Bijeljini, i tamo je živio do 16. godine i odlaska u Partizan. Tako da će voditi reprezentaciju svoje rodne zemlje.

Bit će već treći selektor BiH od početka godine. Faruk Hadžibegić vodio je državnu momčad od januara do juna, a Meho Kodro tek zadnjih mjesec i pol, u samo dvije utakmice. BiH je zadnjih sedam dana bez selektora, pa je pozive igračima za predstojeće utakmice u kvalifikacijama za Euro, 13. oktobra kod Lihtenštajna i tri dana kasnije protiv Portugala u Zenici, poslao Nogometni savez. 

No, dodaju BiH mediji, u kreiranju tog popisa sudjelovao je i Milošević, koji će voditi reprezentaciju u tim utakmicama. Proslavljenom nogometašu to će biti tek treći trenerski angažman, i to nakon čak dvije godine pauze. Od marta 2019. je godinu i pol vodio Partizan te s njim osvojio kup i izborio grupnu fazu Europa lige. Zatim je samo četiri mjeseca, do oktobra 2021., neuspješno trenirao ljubljansku Olimpiju. 

Imenovanje Miloševića selektorom BiH izazvalo je veliku pažnju u toj zemlji, ali i u regiji zato što je slavni nogometaš poznat po izražavanju političkih stavova. Tijekom vladavine Slobodana Miloševića aktivno je podržavao opoziciju režimu ratnog zločinca pod kojim je Srbija praktički propala.

Sudjelovao je u protestima protiv prezimenjaka Slobodana u drugoj polovici 90-ih te u svrgavanju srpskog vožda 5. oktobra 2000. No, kasnije je potpuno promijenio stavove prema srpskom vladaru koji je pokrenuo ratove i agresiju na nekoliko susjednih zemalja. 

"Kada se vratim na vrijeme borbe protiv Miloševića i što smo mu sve zamjerali i pogledam što smo uradili poslije njega... Revidirao sam svoj odnos prema Miloševiću. On je vodio te ratove jer je dijelom bio prisiljen na njih, a sila boga ne moli. Milošević se borio za Srbiju. No, uz sve to uspio je sačuvati socijalni mir. Kada sve stavim na stol i ovo što je uradio Milošević u onim uvjetima, ja bih se Slobi Miloševiću sada ispričao", izjavio je Savo Milošević.

Ove njegove riječi imaju veliku težinu zbog niza razloga. Nogometnu reprezentaciju BiH preuzima Srbin rođen u Bijeljini, gradu u kojem su srpske snage počinile niz ratnih zločina protiv bošnjačkih civila, ali najvažnije je što Savo Milošević poštuje i slavi onog koji je krivac za te zločine. Slobodan Milošević je umro u pritvoru haškog suda a da nije dočekao presudu zbog ratnih zločina na Kosovu i u Hrvatskoj te genocida u Bosni i Hercegovini.