"JA SAM ALEKSANDAR, PROŠLE GODINE SAM PREŽIVIO INFARKT!" Jeziva ispovijest Mitića: Počelo je s bolovima u ZGLOBOVIMA

Porodica i zdravlje
"JA SAM ALEKSANDAR, PROŠLE GODINE SAM PREŽIVIO INFARKT!" Jeziva ispovijest Mitića: Počelo je s bolovima u ZGLOBOVIMA
,

"Ja sam Mitić Aleksandar, u martu prošle godine imao sam infarkt. Jednostavno nisam moga ni do daha da dodjem, nisam imao vazduha.“

3626406-sequence-03-00-00-05-24-still001-ls

FOTO: KURIR TELEVIZIJA

I Aleksandar je za dlaku mogao da postane deo crne statistike u Srbiji, ali na sreću nije. Nije bio srčani bolesnik, ali je kao i mnogi zanemario znakove pored puta, a postojeće simptome pripisivao fizičkom naporu kome je svakodnevno bio izložen.

- To su bili bolovi u rukama, zglobovima tačnije i jedne i druge ruke. Međutim doktor koji je došao rekao mi je da je to posledica oboljenja kičme, tako da nisam uopšte pretpostavio da je to posledica zakrčenja krvnih sudova - rekao je Aleksandar Mitić, piše Kurir.

Svaka treća odrasla osoba ima povišen krvni pritisak, a svaka jedanaesta koronarnu bolest srca ili anginu pektoris. Dodatno zabrinjava činjenica da slabost srca nije rezervisana samo za starije ljude, već iz dana u dan raste i broj mladih sa ozbiljnim srčanim smetnjama, upozoravafju ljekari.

- Uvek kada imate glavobolju izmerite pritisak, ukoliko dolazi do varijacije tog pritiska, ukoliko se često izmeri preko 135 sa 85, obavezno se javite lekaru. Ukoliko imate bol u grudima u vidu stezanja, nelagodnosti u grudima obavezno se javite lekaru, ukoliko se češće javlja. Ukoliko imate nepravilan srčani rad, preskakanje u radu srca, lupanje, obavezno se javite lekaru. Izdvojila bih eto ta tri osnovna, koja bi mogla da dolaskom kod lekara da se spreče dalje komplikacije - upozorila je dr Miljana Balević, kardiolog.

3626402-sequence-03-00-01-35-01-still002-ff

FOTO: KURIR TELEVIZIJA

Genetika, konzumiranje cigareta, alk.o.h.ola, neregulisana ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti - samo su neki od okidača za pojavu ovih bolesti. Međutim, brojna istraživanja pokazuju da stres koji sa sobom nosi užurbani način života, igra podjednako važnu ulogu, sa čime se slažu i psiholozi.

- Bitno je naznačiti da su telo i mozak povezani i da će telo pre odreagovati nego što će to uraditi glava. Moramo biti svesni da se srce formira u telu još pre mozga još u majčinom stomaku i da srce šalje određene vrste impulse. I naravno da utiče na funcionisanje srca i na kardiovaskularni sistem - rekla je Dragana Ivanović, psiholog i psihoterapeut.

3626404-sequence-03-00-02-19-03-still003-ff
FOTO: KURIR TELEVIZIJA

Prevencija je ključ u rješavanju ovog problema. Redovna fizička aktivnost, zdrava ishrana, nekonzumiranje duhana, alk.o.h.ola, slatkiša - neki su od savjeta stručnjaka, koji mogu da spriječe neželjene posljedice.

Ali najprije treba osluškivati sopstveno tijelo i na prvi signal bilo kakvog problema, obavezno se obratiti ljekarima za stručnu pomoć.

Ne propustite