“Nismo imali namjeru da ubijemo 30 ljudi, već da oslobodimo teritoriju”

Objavljeno:27.09.2023 - 17:29
A A A Times Arial

Foto: Kosovski policajac (REUTERS/Ognen Teofilovski)

Veton Elšani, zamjenik direktora kosovske policije u sjevernom regionu, rekao je da cilj policije u akciji Banjska prije tri dana nije bio da ubije grupu koja je napadala, već da oslobodi teritoriju od naoružane grupe.

U izjavi za medije, nakon što je dozvoljen ulazak u selo Banjska, Elšani je rekao da će istrage o ovom slučaju trajati “dugo”. On je rekao da je čak i za policiju iznenađenje što je ovo mjestu odabrano za napad, jer je prema njegovim riječima to mjesto oduvijek karakterizirala mirnoća. On je dodao da je sve moguće zbog blizine teritorije države Srbije.

“Racija, kontrola u vezi sa stambenim naseljem je završena. Prilično smo dobro provjerili i teren, ali nismo ovlašteni da se krećemo na ovom mjestu jer postoji mogućnost da ima neeksplodiranih naprava jer smo dosta toga našli u planini. Timovi za pretragu će izaći. Smatramo da opasnost još nije prošla, iako smatramo da smo pronašli veliki broj opreme i stvari”, rekao je on.

Naveo je da su barikade bile na mostu i da je tamo ubijen policajac Afrim Bunjaku. “Nakon razmjene vatre, stigle su i druge dodatne jedinice i odatle je sve krenulo”, rekao je Elshani.

Elšani je rekao i da je policija spremna za slične slučajeve oružanih grupa i da je “izvukla mnoge pouke iz incidenta u Banjskoj”.

“Planiranje policijskih službenika na mjestu događaja bilo je jako dobro. Nemamo namjeru da ubijemo 30 ljudi. Ne namjeravamo nikakvo ubistvo. Cilj nam je da oslobodimo našu teritoriju od kriminalnih grupa. Ako je bilo povrijeđenih i žrtava – to je dio procesa. Smatramo da smo sa što manje štete došli do cilja”, rekao je.

Elšani je dodao da su za svaku policijsku akciju djelovali u koordinaciji sa EULEX-om. Istakao je kooperativnost lokalnog stanovništva u Banjskoj.

Policajac Afrim Bunjaku ubijen je u nedjelju u oružanom napadu u Banjskoj i Zvečanima. Desetine naoružanih napadača, kako su navele kosovske službe, u srpskim uniformama opkolili su selo Banjska. U akciji policije ubijena su tri napadača, a osam je uhapšeno. Zaplijenjen je i arsenal oružja, a nekoliko drugih napadača je već pobjeglo i nalazi se na liječenju u srbijanskim bolnicama.