Amerika ukida vize za Izraelce

Objavljeno:27.09.2023 - 15:42
A A A Times Arial

Izrael će se pridružiti američkom programu za ukidanje viza, koji će izraelskim građanima omogućiti da uskoro uđu u Sjedinjene Države bez vize i obrnuto, objavila je administracija Joe Bidena, kako javlja CNN.

Očekuje se da će građani Izraela moći da uđu u SAD bez vize do 30. novembra, rekao je ya CNN jedan američki zvaničnik. U okviru programa mogu boraviti u zemlji do 90 dana.

Ovim programom upravlja Ministarstvo domovinske sigurnosti i uključuje 40 zemalja. Prijem Izraela, koji se očekivao prije roka 30. septembra, zavisio je od njegovog tretmana prema Palestinskim Amerikancima. Iako zvaničnici kažu da su ta pitanja riješena, ranije ovog mjeseca grupa od 15 demokratskih senatora pozvala je državnog sekretara Antonyja Blinkena da ne nominuje Izrael u program na osnovu načina na koji se Amerikanci palestinskih korijena još uvijek tretiraju kada putuju u Izrael.

“Uvrštavanje Izraela u Program za ukidanje viza pomaže Sjedinjenim Državama i Izraelu da ostvare ključne ciljeve nacionalne sigurnosti, uključujući kroz poboljšanu saradnju Izraela sa SAD u provođenju zakona protiv terorizma, provedbi imigracije, sigurnosti dokumenata i upravljanju granicama”, rekao je zvaničnik administracije na brifing sa novinarima.

Ključna komponenta VWP-a je reciprocitet, nešto što je zvaničnik administracije rekao da je “posebno važno” u slučaju Izraela “s obzirom na historiju različitih iskustava u putovanju sa kojima se suočavaju američki građani koji idu u Izrael i iz njega”.