KRATKI VODIČ ZA ZDRAVLJE SRCA: Smanjite unos PRERAĐENE I PRŽENE hrane

Zdrav život
KRATKI VODIČ ZA ZDRAVLJE SRCA:  Smanjite unos PRERAĐENE I PRŽENE hrane
Usvajanjem zdravih navika postajete aktivni učesnik u održavanju vlastitog zdravlja i prevenciji kardiovaskularnih oboljenja.

Promjenom loših životnih navika smanjujemo rizik od neželjenih kardiovaskularnih događaja. Zato, budite srce prema svom srcu!

FIZIČKA AKTIVNOST 

Nikada nije kasno da započnete s fizičkom aktivnošću, jer je odlična za zdravlje srca. Poželjno je da 5 puta sedmično imate najmanje 30 minuta aktivnosti umjerenog intenziteta. Šetnja, kućni poslovi, ples – sve se računa!

Tjelesna težina – Održavanje normalne tjelesne težine može umanjiti rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema

UNOS HRANLJIVIH NAMIRNICA 

Konzumiranje raznovrsne ishrane bogate svježim povrćem i voćem pomaže kako u regulaciji tjelesne težine tako i u regulaciji krvnog pritiska i holesterola. Poželjno je uzimati 5 porcija (po jednu šaku) voća, povrća ili orašastih plodova dnevno. Ukoliko nije moguće održavati uravnoteženu i zdravu prehranu, dodaci ishrani mogu da pomognu očuvanju kardiovaskularnog zdravlja. Treba birati one dodatke koji imaju dokazane koristi za srce i krvne sudove.

PAZITE NA KRVI PRITISAK 

Povišen krvni pritisak ili hipertenzija je hronična bolest kod koje su vrijednosti krvnog pritiska iznad 140/90 mmHg pri ponovljenim mjerenjima, a koja za posljedicu može imati oštećenja krvnih sudova, srca, bubrega i drugih organa. Međutim, potreban je oprez i kada je pritisak iznad 130/80 mmHg jer se on smatra prvim stadijem hipertenzije i ovo je upravo moment kada možete da preventivnim mjerama smanjite rizik od daljnjeg razvoja hipertenzije i njenih posljedica.

KONTROLA ŠEĆERA U KRVI

Povećan nivo šećera u krvi koji traje duže vremena štetno utječe na čitav organizam. Oštećuje mnoge organe i tkiva, počevši od krvnih sudova, gdje ubrzava proces ateroskleroze i samim tim značajno povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Redovnom kontrolom i reguliranjem nivoa šećera u krvi može se smanjiti rizik od komplikacija na krvnim sudovima. Smanjite unos slatkiša, zaslađenih napitaka i voćnih sokova. Voda ili blag nezaslađen biljni čaj su uvijek bolji izbor.

PRESTANAK PUŠENJA 

I kao zadnja, ali ne manje važna stavka jeste PUŠENJE. Pušenje je, također, označeno kao jedan od najvećih faktora rizika. Samo dvije godine od prestanka pušenja rizik od koronarne bolesti srca se značajno smanjuje.

 

 

 

 

Ne propustite