Užas u Pakistanu: Talibani okupirali školu, najmanje 126 mrtvih

Svijet
Užas u Pakistanu: Talibani okupirali školu, najmanje 126 mrtvih
Vojni dužnosnici rekli su da je najmanje šest naoružanih muškaraca upalo u javnu školu kojom upravlja vojska...

Naoružani muškarci upali su u školu za djecu vojnika u gradu Pešavaru na sjeverozapadu Pakistana, rekao je jedan vojni dužnosnik, dodajući da je riječ o napadu talibana. Najmanje 126 učenika je ubijeno, a više od stotinu je ranjeno.

Novinar Reutersa na mjestu događaja potvrdio je da se u školi čula pucnjava iz vatrenog oružja dok su je okruživali pripadnici pakistanske vojske.
Sve žrtve su tinejdžeri, rekao je ljekar Muhamed Jamil, prenosi agencija dpa.

"Nalazili smo se ispred škole kad je odjednom počela pucnjava i svuda je nastao haos ... čuli su se krici učenika i učitelja", rekao je vozač školskog autobusa Jamshed Kan.

Vojni dužnosnici rekli su da je najmanje šest naoružanih muškaraca upalo u javnu školu kojom upravlja vojska. Vjeruje se da se u trenutnku napada u školi nalazilo oko 500 učenika i njihovih profesora.

Najnovije informacije kažu da se čuo niz eksplozija iz škole koju su okupirali talibani. Također, posljednje informacije kažu da je poginulo 126 osoba, od kojih najvjerovatnije 122 su bili učenici.

Otmicu su potvrdili i talibani. "Naši bombaši samoubojice ušli su u školu, imaju instrukcije da ne diraju djecu, njihov je cilj vojno osoblje škole", rekao je glasnogovornik talibana Muhamad Umar Korasani.

Navodno, to je njihov odgovor na vojne operacije protiv militanata.

Kako navode svjedoci, cilj talibana su "stariji studenti" i "vojno osoblje u školi".

Odgovornost za napad je odmah preuzeo Muhamed Hurasani, glasnogovornik TTP-a, najveće pobunjeničke islamističke grupe u zemlji. 

"Poslali smo šest ljudi, među kojima su snajperisti bombaši samoubice (s eksplozivom). Oni su dobili naredbu da pucaju na sve odrasle studente, ali da poštede djecu", rekao je on.

Također, talibani su kazali da je ovaj napad osveta za vojne operacije u sjevernom dijelu Waziristanu.

Podsjećamo, Waziristan je zaseban emirat u kojem zvanična vlada Pakistana nema skoro nikakve ovlasti i vlast drže plemenske starješine zajedno sa talibanima. Waziristan se često naziva "državom u državi".

Ministar sjeverno-zapadne regije Khyber Pakhtunkhwa, Pervez Khattak, je u izjavi za medije istakao da je prema podacima kojima on raspolaže broj ubijenih studenata trenutno 84 i da se boji da tu nije kraj.

Khattak je još kazao da su prvobitno desetorica naoružanih muškaraca ušli u školu, osiguranje je ubilo dvojicu a jedan je izvršio samoubistvo bombom.

Jedna majka, čije je dijete ubijeno u napadu je kroz suze kazala: "Nama je trebalo dvadeset godina da ih odgojimo, a njima dvadeset minuta da ih pobiju".

Uposlenik škole, Mudassir Awan, koji je uspio pobjeći od krvoprolića je kazao pakistanskim medijima da su talibani ulazili redom u učionice i pucali na sve što im se našlo na putu.

Premijer Pakistana Sharif je za medije kazao: "Nastavićemo borbu protiv militanat sve dok ne iskorjenimo terorizam", a pripadnici Specijalne vojske su uspjeli spasiti dva učenika i dva uposlenika koji su bili zarobljeni u školi.

(Izvor: Hina)

Ne propustite