SRBIJU ČEKA 'POTOP'! Slijedi novi talas obilnih padavina: EVO kad se može očekivati toplije vrijeme

Objavljeno:24.09.2023 - 18:11
A A A Times Arial

Ovog vikenda u Srbiji je pod uticajem ciklona i prodora hladnog fronta došlo do veoma burne promjene vremena.

Prvi dan vikenda bio je ujedno i prvi dan jeseni, a donio je i ekstremno visoke temperature, pa je tako ona u centralnim i jugoistočnim predjelima Srbije dostigla 35-36°C, a u Ćupriji nešto manje od 37°C

Pred kraj dana i tokom večeri Srbiju su zahvatile snažne grmljavinske oluje i nepogode, ali i drastičan pad temperature, pa je jutros bilo svježije i za 15 ak i više stepeni.

Najviše kiše palo je u Vojvodinu, lokalno preko 30 litara, a u Podrinju i preko 40 litara po kvadratnom metru.

Drugog dana vikenda Srbija je pod uticajem snažnog visinskog ciklona sa Jadranskog mora.

Pod njegovim uticajem do kraja dana i tokom večeri u Srbiji će biti pretežno oblačno sa kišom i pljuskovima i grmljavinom.

Poslije 18-19 časova, a naročito tokom noći i u ponedjeljak ujutro u dijelovima Srbije i na širem području Beograda očekuju se i obilnije padavine, ponegdje i grmljavinske oluje.

Do ponedjeljka u većini predjela očekuje se da padne dodatnih 10 do 30 litara kiše, lokalno i preko 50 litara.

vremeFoto: Srbija Danas

Opasnosti od poplava nema, osim kod manjih tokova bujičnog karaktera, gdje uvijek dođe do problema prilikom obilnioh padavina, ali i na pojedinim lokacijama usljed urbanih poplava, odnosno usled nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate veću količinu atmosferske vode.

Kada je riječ o većini rijeka, nema opasnosti ni od dostizanja kritičnih vrijednosti, a kamoli poplava.

Trenutne temperature u Srbiji kreću se od 18°C na sjeverozapadu do 26°C na istoku i jugoistoku Srbije.

U ponedjeljak će centar ciklona duž Jadrana nastaviti put južnije, tako da će slabiti i njegov uticaj, a obilnije padavine očekuju se još tokom jutra, ponegdje uz jače grmljavinske pljuskove.

Do sredine dana u Vojvodini, a poslije podne i uveče i u ostalim predjelima Srbije očekuje se prestanak padavina i razvedravanje.

Od utorka slijedi potpuna stabilizacija vremena, pa će do kraja sljedeće sedmice biti sunčano i toplije, ponegdje povremeno uz umjerenu oblačnost.

Već sutra toplije, a od utorka do kraja sedmice maksimalna temperatura biće uglavnom od 24 do 28°C, u Beogradu do 27°C. Inače, prosjek maksimalnme temperature za kraj septembra je od 21 do 25°C.