PREMINUO JAGOŠ MARKOVIĆ: Čuveni reditelj nas napustio u 58. godini života

Objavljeno:22.09.2023 - 18:36
A A A Times Arial

Reditelj Jagoš Marković preminuo je u 58. godini života.

Jagoš Marković rođen je u Podgorici 1966. godine. Važi za jednog od najistaknutijih pozorišnih reditelja u Srbiji, kao i čitavog regiona.

Jagoš Marković

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu (1987), u klasi prof. Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića. Diplomu reditelja stekao je u 21. godini života, a počeo je da režira sa 12.

Bogata karijera

U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni reditelj od 2008 godine, režirao je najznačajnije naslove svjetske i domaće klasike : "Učene žene", "Hasanaginica", "Gospođa ministarka", "Pokondirena tikva", "Dr", "Antigona", "Pepeljuga" (opera) i "Figarova ženidba" (opera).

Po pravilu, njegove predstave su dugovječne, hvaljene, izvode se uvijek pred prepunom salom i proslavljaju nacionalni teatar na međunarodnim gostovanjima.

Dobitnik je oko pedeset strukovnih, festivalskih i državnih nagrada među kojima su: Nagrada „Bojan Stupica“, Nagrada oslobođenja Beograda, Trinaestojulska nagrada , nagrada Mića Popović, Nagrada za svekupan doprinos stvaralaštvu Crne Gore, Nagrada grada Beograda, Nagrada grada Podgorice, Sterijina nagrada, nekoliko nagrada „Zlatni ćuran“ , „Ardalion“…

U Bugarskoj je održan festival "Balkan čita Jagoša" u okviru koga su četiri reditelja radila njegov tekst Govornica.

Privatni život

O njegovom privatnom životu malo se zna, a javno je samo bio eksponiran brak s glumicom Vanjom Milačić. O tome je i sama dramska umjetnica prilikom govorila.

- Iako se sve završilo na ovaj način, za mene bolno i dramatično, vjerujem da u budućnosti možemo ponovo da funkcionišemo, ako ne kao muškarac i žena, onda bar kao umjetnici. Nezamislivo mi je da prođemo jedno pored drugog kao stranci, da se ne osvrnemo, ne pozdravimo. Želim da taj slučajni susret završimo odlaskom na kafu, pričom o temama koje nas ne vraćaju unazad.

Jagoš Marković

Voljela bih da ponovo sarađujem s njim. Pošto je Jagoš veliki umjetnik, nesvakidašnjih kreativnih kapaciteta, bilo bi mi zadovoljstvo da budem dio njegovog tima.

Mnogo sam naučila od njega, ne samo o pozorištu i drami, već o životu i odnosu između dvoje. Poznajem ga od devetnaeste godine. Izvršio je ključni uticaj na formiranje moje ličnosti i vrijednosnih sudova. Zbog toga sam mu vječno zahvalna - rekla je svojevremeno Vanja za Gloriju.

Jagoš imao veoma uspješnu kćerku Mariju Marković, koja je nagrađena na Sterijinom pozoriju za kostimografsko rješenje predstave "Yankee Rose" Miloša Lolića.

(Kurir.rs)