ZA NEKOLIKO SATI ČEKA NAS PRAVA PROVALA OBLAKA: Najveća OPASNOST od NEPOGODA prijeti OVIM dijelovima Srbije!

Objavljeno:21.09.2023 - 16:01
A A A Times Arial

Danas poslijepodne, a naročito pred kraj dana i tokom večeri, očekuje se veoma nestabilno vreme, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Prema prognozi vremena Weather2Umbrella, „biće idealnih uslova da ponegde bude i grmljavinskih nepogoda, uz obilne pljuskove, olujni vjetar, a očekuje se i pojava grada“.

Najveća opasnost od nepogoda očekuje se u Bačkoj, Sremu, Podrinju, Mačvi, Beogradu, u Šumadiji, na jugu Banata, u Braničevskom okrugu, Pomoravlju i u Podunavlju.

„Zbog očekivanih grmljavinskih nepogoda, posijle podne i uveče preporučuje se povećan oprez i izbjegavanje boravka na kritičnim mjestima. Oprez će biti neophodan i u saobraćaju. Postepeno smirivanje vremena očekuje se kasnije tokom večeri, a tokom noći usljediće i prestanak padavina, a do narednog jutra padavina može biti samo još na istoku Srbije. Iako će danas biti promenjivo vrijeme, očekuje se veoma toplo, ali i sparno. Maksimalna temperatura biće od 27 do 31 stepen Celzijusovih, u Beogradu do 30“, prognoza je njihovih meteorologa.

U petak, kako oni navode, predstoji nam kratka stabilizacija vremena, ali već za vikend očekuje se i više nego burna meteorološka situacija.

Burna meteorološka situacija

„U petak i u subotu biće tropski toplo, biće toplije za 10 stepeni. U subotu će se Srbiji iz oblasti Alpa približavati hladni front, a ispred njega preko  područja očekuje se strujanje vrele vazdušne mase sa severa Afrike. Maksimalna temperatura u petak biće od 30 do 34, u Negotinskoj Krajini do 28“, navode ti meteorolozi.

Kako dodaju, u većem dijelu Srbije u subotu biće sunčano i tropski toplo. Maksimalna temperatura biće od 30 do 35, lokalno u dijelovima zemlje usled fenskog efeka južnog vjetra i do 36, tako da bi to bila najviša temperatura ovog septembra.

Pad temperature za 10 stepeni

„Inače, prosječna maksimalna temperatura za kraj septembra je od 21 do 24, tako da će temperature u subotu biti više i za 10 stepeni od napomenutog prosjeka. U subotu krajem dana i uveče očekuje se prodor hladnog fronta, uz veoma jako pogoršanje vremena i zahlađenje, pa će od nedelje biti osetno svežije. Od nedelje maksimalne temperature biće niže i za 10 stepeni“, stoji u prognozi weather2Umrella.