PROPADA JOŠ JEDNA FIRMA U BIH: 70 radnika ostalo bez posla

Bosna i Hercegovina
PROPADA JOŠ JEDNA FIRMA U BIH: 70 radnika ostalo bez posla
.Zbog posljedica inflacije, globalne krize i promijenjenih uvjeta na tržištu, na još jedan proizvodni pogon u Unsko-sanskom kantonu stavljen je katanac. U pitanju je firma"Prevent" koja je ovih dana uručila rješenje o otkazu za više od 70 radnika koji su se tako, preko noći, našli na ulici.

Zbog posljedica inflacije, globalne krize i promijenjenih uvjeta na tržištu, na još jedan proizvodni pogon u Unsko-sanskom kantonu stavljen je katanac. U pitanju je firma"Prevent" koja je ovih dana uručila rješenje o otkazu za više od 70 radnika koji su se tako, preko noći, našli na ulici, piše BHRT:

SEBIRA ODOBAŠIĆ, bivša uposlenica “Preventa”

"Ja sam faktički sada socijalni slučaj - na cesti. Imam 55 godina, ko će meni primiti na posao? Za penziju nisam, nemam dovoljno godina."

Vrata Preventa za Sebiru Odobašić iz Bužima sada su zaključana. Preko noći, zajedno s još 70 uposlenica ostala je bez posla. Otpremnine koje su djelimično podijeljene nedovoljne su, kažu, za jedan kamoli više mjeseci preživljavanja. 

SEBIRA ODOBAŠIĆ, bivša uposlenica “Preventa”

"Možete zamisliti da ja za ove godine radnog staža imam 500 i nešto maraka otpremnine. Jad i bijeda, žalosno."

Da će ostati bez posla radnice nisu očekivale, pogotovo zato što su, kako kažu, ispunjavale normu i radile na jednoj od narudžbi. Od svojih prava oni stalni uposlenici ne žele odustati. Najavljuju i tužbu.

SEDINA KUDELIĆ, bivša uposlenica „Preventa“

"Iznenađena sam i šokirana. Sad da idem negdje drugo da radim, nemam gdje, nema nigdje više fabrika." 

SEMKA ĆENANOVIĆ, bivša uposlenica „Preventa“

"Radili smo, ostajali smo, znala sam dolaziti i u treću smjenu raditi sama. Šta je poslodavac tražio od mene, to sam ispoštovala."

S druge strane, u saopćenju Prevent grupacije navedeno je kako je zatvaranje pogona u Bužimu reakcija na ekonomsku krizu i promijenjene 
uvjete na tržištu. Kako bi se sačuvala radna mjesta pomoć je nudio i bužimski načelnik. 

MERSUDIN NANIĆ, načelnik Opštine Bužim

"Iako nije nadležnost naša, budući da je to privatna firma, stavili smo se na raspolaganje da pomognemo u prevazilaženju situacije. Dobili smo odgovor da su oni giganti i da im nije pomoć, da je to ustvari interna stvar kompanije."

Situacija koja je zadesila radnike Preventa predstavlja svakako težak udarac i za privredu u Unsko-sanskom kantonu. Pogotovo ako se zna da je Bužim druga po redu općina nakon Ključa u kojoj je veliki broj radnika bez vlastitih primanja. 

Ne propustite