SIMPTOMI KOJI VAS BUDE NOĆU MOGU DA UKAŽU NA OPAKI RAK: Ne ignorišite ih ako traju više od SEDMICU dana, odmah kod ljekara!

Porodica i zdravlje
SIMPTOMI KOJI VAS BUDE NOĆU MOGU DA UKAŽU NA OPAKI RAK: Ne ignorišite ih ako traju više od SEDMICU dana, odmah kod ljekara!
,

Svi već znamo da je rano otkrivanje raka najbolje oružje za borbu opake bolesti. Ipak, mnogi ljudi zanemaruju vrlo očigledne simptome. 

Veoma je važno razlikovati tegobe koje djeluju benigno od onih koje zaista pale "crveno svjetlo" i ukazuju na maligne tumore organizmu. 

Prvo pravilo je da ako osetite bilo kakav bol koji vas budi usred noći, to nije normalno, kažu ljekari.

187997-pexels-cottonbro-6951522-orig

Foto: pexels.com

Ako vas noćima bude ovi simptomi, obratite se ljekaru

 Ovo ne znači da svako ko se probudi sa glavoboljom treba da brine da li ima tumor na mozgu, pogotovo što je glavobolja nisko na listi simptoma ove opake bolesti.

Takođe, ako se probudite sa bolom u stomaku, uz potrebu odlaska u toalet, to ne mora da bude simptom raka želuca.

Ipak, trebalo bi zapamtiti ako vam se nešto iznova i iznova ponavlja, najbolje bi bilo da vodite bilješke jer ćete tako najbolje utvrditi da li postoji problem. 

Ljekari kažu da takve promjene koje traju nedjelju-dvije, posebno ako su praćene drugim simptomima, treba da budu znak da treba da se obratite ljekaru.

Spriječite još ozbiljnije simptome kao što su krv u stolici, zatvor koji traje danima, nesvjestica...

- Često mokrenje može biti znak raka mokraćne bešike, jer tumor može da blokira protok urina iz bešike ili same ćelije raka mogu da učine zid bešike debljim i manje elastičnim i nesposobnim da zadrži onoliko urina koliko normalna bešika može - upozorava doktorka Alis Vilijams.

- Kao rezultat toga, pacijenti često osjećaju potrebu da mokre čak i kada im bešika nije puna - dodala je. 

Suština je da ako se više od nedjelju dana budite usred noći sa nekim bolovima, oznojeni, ili čestom potrebnom za mokrenjem, obratite se vašem izabranom ljekaru kako bi na vrijeme ustanovili dijagnozu, ako je uopšte i imate. 

Ne propustite