Jezivi detalji eksplozije u Smederevu: “Glava mu je odletjela prekoputa….”

Aktuelno
Jezivi detalji eksplozije u Smederevu: “Glava mu je odletjela prekoputa….”
Smederevo se u četvrtak uveče "treslo" od eksplozije koja se dogodila u stambenoj zgradi u centru grada.

Smederevo se u četvrtak uveče "treslo" od eksplozije koja se dogodila u stambenoj zgradi u centru grada. U tragediji život je izgubio Đorđe A. (56), a teško su povrijeđeni brat i sestra Nikola P. (27) i Miljana P. (24).

Priča se da je Đorđe te večeri oko 20 sati došao ispred svog stana i po ko zna koji put od svojih stanara tražio novac za kiriju i da plate račune. Međutim, ovaj put nisu željeli ni vrata da mu otvore. Eksploziv koji je bio u njegovim rukama se aktivirao. Procjene istražitelja su takve da je bilo između tri i četiri kilograma čistog eksploziva.

U prilog tome govori i činjenica da je od njegove siline odletio krov, da su sva vrata i prozori popucali i da se detonacija čula čak 10 kilometara dalje.

Stanari ove zgrade još ne mogu da nastave život po starom. Uviđaj je trajao dva dana, a istragu vodi Više javno tužilaštvo u Smederevu.

– Počela su stakla da padaju. Okrenuo sam se i vidio da ljudi izlaze iz zgrade u kojoj se dogodila eksplozija. Čuo sam vriske. Išao sam od stana do stana i pitao treba li pomoć – rekao je P.S. sinoć koji je i spasavao ranjene ljude.

Na snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se kako P. S. iz zgrade u kojoj je eksplodirala bomba izvodi komšije koji su očigledno u stanju šoka. Oko njih je metež, na ulicama mješavina srca, ruševina, dijelova tijela… Stigao je do četvrtog sprata, do svog prijatelja G.

Pitao sam ga da li je dobro. Rekao je da jeste, pa sam ga spustio dole. Kad sam njega uhvatio video sam i ženu da nose. Pitao sam da li ima neko dijete gore i još nekoga, pa sam se vratio da ih spasim – kaže P. S.

Kada se ponovo popeo, ovaj put na peti sprat zgrade, zatekao je jezivu scenu koju bi volio da što prije zaboravi.

– Tu sam vidio te dijelove tela. Išao sam sa vatrogascima, pošto znam komšiju spasioca. Popeo sam se do petog sprata i tu video dijelove tijela na gelenderu – ispričao je jedan od smederevskih heroja.

Kirija
Prema nezvaničnim informacijama, Đorđe A. je došao do svog stana koji je iznajmljivao kako bi zamolio stanare da napuste stan jer nisu plaćali kiriju, a njihov sukob datira od ranije.

– Brat i sestra nisu željeli da se isele iz stana. On je sinoć došao i ponio eksploziv. Raznio se ispred vrata. Dijelovi tela nađeni su svuda okolo jer je u pitanju velika razorna moć – rekao je izvor Telegraf.rs.

Sumnja se da je Đorđe sa sobom ponio nekoliko kilograma eksploziva. Eksplozija je bila toliko jaka da su stanari imali osjećaj “zgrada da odleti u vazduh”.

– Dvije godine nisu plaćali stanarinu, nije mogao da ih istjera. Dolazio je, nisu htjeli da mu otvore. Otac, sin, kćerka i kćerkino dijete su živjeli tu. Dijete je srećom bilo ispred, a rijetko je bila napolju. Kucao je na vrata, nisu otvorili. Od drugog sprata na gore su polomljena sva vrata. Stavio sam ikonu da se suši na terasi, trebalo je da izađem u 20.40, to se desilo u 20.35 sati. Sreća da me je drug zvao da izađemo ranije, sam Bog me je pogledao. Pola stana mi je u haosu. Od detonacije je mom psu naprsla noga. Ne može niko da uđe u stan bar još nekoliko sati. U mojoj sobi je katastrofa, pukla je cijev, dnevna soba je katastrofa. Ono što je čudo je da nijedna ikona nije taknuta. On je bio u hodniku, kako su eksplodirali prozori, glava mu je odletjela prekoputa – priča stanar Aleksandar Kojšor, koji živi ispod stana u kojem je bila eksplozija.
 

Ne propustite