Uspješne Bosanke: Iman Avdić u Fukuoki skočila prema Parizu

Ostali sportovi
Uspješne Bosanke: Iman Avdić u Fukuoki skočila prema Parizu
,

Iman Avdić mlada reprezentativka Bosne i Hercegovine u plivanju završila je svoj prvi nastup na Svjetskom seniorskom prvenstvu u japanskoj Fukuoki.

U izuzetno jakoj konkurenciji petnaestogodišnja Sarajka još jednom je opravdala očekivanja među starijim, iskusnijim, ali i plivačicama sa mnogo značajnijom logističkom podrškom svojih država.

S ostvarenom A normom takmičarka Plivačkog kluba Sport time iz Sarajeva u disciplinama 200 i 400 metara slobodnim stilom na smotri najboljih na planeti u velikom bazenu isplivala je do 45., odnosno 32. mjesta.

Iako ovoga puta nije bila konkurentna za medalju, između ostalog i zbog povrede ramena koja je ostavila trag još od nedavnog Evropskog juniorskog prvenstva u Beogradu, njen nastup u Fukuoki najava je visokih dometa u skoroj budućnosti. Iako još uvijek u omladinskoj starosnoj kategoriji višestruka državna seniorska prvakinja Bosne i Hercegovine u Japanu je pokazala spremnost i kvalitet da ćemo je vrlo izvjesno gledati i na predstojećim Ljetnim olimpijskim igrama u Parizu.

„U sportu uvijek može bolje, uvijek težimo da pomaknemo granice i sve što svakodnevno radimo vodi nas ka nekom novom cilju. Nastup, još uvijek djevojčice, sa ostvarenom normom na Svjetskom seniorskom prvenstvu je veliko iskustvo, motivacija, ali i pokazatelj da smo na pravom putu“, rekao je Evelin Avdić, trener i otac Iman Avdić i dodao:

„Nastavljamo u jakom ritmu. Nastavljamo pomjerati granice i uvjereni smo da možemo puno toga dobrog napraviti već u skoroj budućnosti, te to krunisati učešćem na Olimpijskim igrama“.

Plivačka reprezentacija Bosne i Hercegovine, koju su uz Iman Avdić činili još Lana Pudar, Adi Mešetović i Jovan Lekić, zbog neadekvatne podrške bila je primorana odvojeno putovati u Japan, bez pratećeg osoblja, koje uključuje ljekarski tim, fiziutarapeute, ali i timske pripreme, kampove i slične sadržaje koji su uobičajeni za veći dio reprezentativnih selekcija svijeta.

Ne propustite