Čović pozvao papu Franju da posjeti BiH

Bosna i Hercegovina
Čović pozvao papu Franju da posjeti BiH
Čović i papa Franjo razgovarali su o aktuelnoj situaciji u BiH, prilikama i odnosima u BiH...

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović razgovarao je danas na audijenciji u Vatikanu sa Svetim Ocem papom Franjom, državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom i sekretarom za odnose s državama monsinjorom Dominikom Mambertijem.

Čović i papa Franjo razgovarali su o aktuelnoj situaciji u BiH, prilikama i odnosima u BiH, socioekonomskim i ekonomskim problemima, kao i demografskoj situaciji, te pitanjima položaja i brige za mlade i porodice, kao osnove zdravog i srećnog društva.

U kontekstu razgovora o prilikama i odnosima u BiH posebno su razgovarali o položaju hrvatskog naroda, kao i o provođenju Temeljnog ugovora BiH sa Svetom Stolicom.

Čović je izrazio zahvalnost Svetoj Stolici za iskazanu stalnu brigu za BiH kao državu jednakopravnih naroda te za svaku drugu podršku i pomoć u najtežim trenucima, uključujući nedavne elementarne nepogode.

Takođe je pozvao Svetog Oca da posjeti BiH i prenio mu pozdrave iz naše zemlje, a posebno pozdrave hrvatskog naroda. Tom prilikom uručio je Svetom Ocu dar, statuu Katarine Kosače-Kotromanić, autora Florijana Mićkovića.

S državnim sekretarom kardinalom Pjetrom Parolinom, Čović je razgovarao o BiH, njenom putu ka EU i reformskim procesima nužnim za uspostavu i izgradnju pravno uređene, sigurne i stabilne države jedakopravnih naroda i građana.

Govoreći o integracijskim procesima BiH u EU, Čović je istakao kako je sadašnje ustavno rješenje prepreka reformama koje stoje pred bh. vlastima te da su obaveze i odgovornost na domaćim institucijama.

U razgovoru o provođenju Temeljnog ugovora BiH sa Svetom Stolicom, naglašena je važnost provođenja Ugovora za sve narode koji žive u BiH. Institucije vlasti trebaju učiniti da se kroz zakonsku regulativu osigura provedba Ugovora.

U razgovoru s kardinalom Parolinom učestvovali su prva zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH) Marinko Čavara.

Sastanku je prisustvovala i ambasador BiH u Vatikanu Slavica Karačić.

Čović je kardinalu Parolinu poklonio reljef "Fratar zagrlio zemlju", profesora Stipe Sikirice iz Zagreba.

Takođe, član Predsjedništva BiH Čović, posjetio je i Radio Vatikan gdje je razgovarao s glavnim urednikom hrvatskog radijskog programa, paterom Sinišom Štambukom, Markom Latinčićem i Paolom Innamoratijem, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

"Pozvao sam Svetog Oca da posjeti BiH i čini mi se da će u planu za 2015. to biti i realizirano. Na tome se tek treba raditi kao još jednoj poruci ohrabrenja kakvu nam je Sveti Otac slao i kada smo bili suočeni s teškim poplavama, kada je stao uz sve napaćene ljude u BiH i pomogao u obnovi i saniranju šteta i na duhovnom i na materijalnom planu", izjavio je Čović nakon razgovora s papom.

Hrvatski član Predsjedništva BiH kaže kako je u podužem, vrlo srdačnom i prijateljskom razgovoru informisao poglavara Katoličke crkve o prilikama u BiH te planovima kako stabilizirati BiH i relaksirati odnose među tri naroda koji su još opterećeni ratnim ožiljcima.

Papa Franjo je, kako je rekao Čović, podržao opredjeljenje naših vlasti da BiH postane članica Europske unije. Razgovarano je i o regionalnim pitanjima, te poziciji hrvatskog naroda u BiH.

(Izvor: Fena)

Ne propustite