17 stvari koje (vjerovatno) niste znali o Joaquinu Phoenixu

Kultura
17 stvari koje (vjerovatno) niste znali o Joaquinu Phoenixu
Život Joaquina Phoenixa jednako je unikatan kao i likovi koje tumači na ekranu.

Život Joaquina Phoenixa jednako je unikatan kao i likovi koje tumači na ekranu.

Ovaj 40-godišnjak na sceni je još od ranih '80-ih, ali je veliko ime postao tek poslije 'Gladijatora' (2000). 

Od tada, Phoenix je imao niz nezaboravnih nastupa, a posebno je oduševio glumeći country legendu Johnnyja Casha u 'Hodu po rubu' (2005).

Bez obzira da li ste imali priliku pogledati ga kako se zaljubljuje u u kompjuter (!) u prošlogodišnjem filmu 'Ona', još mnogo se može naučiti o ovoj filmskoj zvijezdi.

Ovo je 17 stvari koje niste znali o Joaquinu Phoenixu:

1. Rođen je 1974. i treće je od petero djece: River (1970), Rain (1972), Liberty (1976) i Summer (1978).

2. Njegovi roditelji bili su članovi religijske grupe 'Children of God', što je dovelo do jedinstvenog odgoja za Joaquina i ostalu djecu. Uslijed čestih putovanja, Joaquin je rođen u San Juanu (Portoriko).

3. Roditelji postaju razočarani 'Božjom djecom' pa se 1978. vraćaju u SAD. Tokom ovog perioda mijenjaju prezime u Phoenix, što je predstavljalo novi početak.

4. Joaquin je mlađi brat pokojnog Rivera Phoenixa. Joaquin je bio taj koji je pozvao 9-1-1 kada se River tragično predozirao izvan Viper Rooma (noćni klub) u Los Angelesu.

5. Njegova prva uloga na TV ekranima bila je u seriji 'Sedam nevjesta za sedmoricu braće' 1982. godine.

6. Frustriran manjkom kvalitetnih uloga za mlade glumce, Phoenix je uzeo pauzu od glume nakon 'Roditelja' 1989.

7. Prije pomenute pauze, Phoenix je bio poznat kao 'Leaf Phoenix'. Navodno su brat i sestra, River i Rain, utjecali na odluku da dobije ime u skladu sa zaštitom prirode.

8. Glumac je bio nominiran za tri Oscara, ali nije osvojio nijednog do sada. Ipak, zaradio je Zlatni Globus za najboljeg glumca u komediji/mjuziklu za ulogu u 'Hodu po rubu' 2006.

9. Njegova sestra Summer udata je za glumca Caseya Afflecka.

10. Phoenix je režirao muzičke spotove za Alberta Hammonda Jr., te bendove 'She Wants Revenge' i 'Silversun Pickups'.

11. Phoenix je imao automobilsku nesreću u januaru 2006. Spasio ga je niko drugi do slavni njemački filmski režiser Werner Herzog, koji je slomio zadnji prozor automobila i izvukao glumca iz olupine. Herzog je brzo napustio događaj i vratio se u svoj obližnji dom.

12. Phoenix se zabavljao sa glumicom Liv Tyler skoro tri godine tokom '90-ih.

13. Ožiljak na svojoj usni ima od rođenja.

14. Zanimljiva situacija dogodila se 2009., kada je Phoenix objavio da se povlači iz glume tvrdeći kako postaje hip-hop umjetnik. Tokom narednih mjeseci, glumac se pojavljivao raščupan i rezervisan u javnim nastupima, dajući utisak kako je potpuno razočaran filmskom industrijom. Ispostavilo se kako se radilo o velikoj podvali koju je kreirao za potrebe pseudodokumentarnog filma 'Još sam tu' sa svojim zetom Caseyem Affleckom.

15. Njegov otac rođen je u Kaliforniji, dok mu je majka rođena u New Yorku u Aškenazi porodici, koja je emigrirala iz istočne Evrope.

16. Polazeći od djetinjstva, glumac je strogi vegan i čak odbija nositi kožu za bilo kakvu ulogu. Navodno je odbio nositi Pradine cipele, jer su bile napravljene od kože. 

17. Joaquin i River Phoenix prva su braća nominirana za Oscara u glumačkim kategorijama.

Ne propustite