Musk: Kina je zainteresirana za donošenje međunarodnih pravila o AI-ju

Objavljeno:13.07.2023 - 07:49
A A A Times Arial

Američki poduzetnik i milijarder Elon Musk smatra da je Kina zainteresirana za kooperativni međunarodni okvir za umjetnu inteligenciju iz razgovora koje je vodio kada je posjetio Kinu prije nekoliko tjedana.

Musk je to izjavio na Twitter Space događaju s dvojicom američkih kongresmena, demokratom Ro Khannom i republikancem Mikeom Gallagherom.

"Kina je definitivno zainteresirana za rad u kooperativnom međunarodnom okviru za regulaciju umjetne inteligencije", rekao je Musk.

Musk ima tvornicu u Kini

Dodao je da se zalagao za propise i nadzor umjetne inteligencije, uključujući i na svojim sastancima u Kini.

Prije nekoliko tjedana Musk je otputovao u Kinu, gdje njegova tvrtka za električne automobile Tesla ima tvornicu u Šangaju, i sastao se s kineskim ministrima vanjskih poslova, trgovine i industrije u Pekingu.

Susreo se i s potpredsjednikom kineske vlade Ding Xuexiangom. Nakon sastanka s dužnosnicima tijekom svog putovanja u Kinu Musk je prošli mjesec rekao da će kineska vlada nastojati inicirati regulacije umjetne inteligencije u Kini.

Vlade pokušavaju sastaviti pravila

Nekoliko vlada razmatra kako ublažiti opasnosti tehnologije u nastajanju, koja je doživjela procvat ulaganja i popularnosti među potrošačima posljednjih mjeseci nakon izdavanja OpenAI-jevog ChatGPT-ja.

Regulatori diljem svijeta pokušavaju sastaviti pravila koja reguliraju korištenje generativne umjetne inteligencije, koja može stvarati tekst i slike, a čiji se utjecaj uspoređuje s utjecajem interneta.