KADA TIJELU NEDOSTAJE KALIJUM, PRITISAK SKAČE NENORMALNOM BRZINOM: Evo koji su simptomi njegovog nedostatka i kako ga nadomjestiti namirnicama

Zdrav život
KADA TIJELU NEDOSTAJE KALIJUM, PRITISAK SKAČE NENORMALNOM BRZINOM: Evo koji su simptomi njegovog nedostatka i kako ga nadomjestiti namirnicama
Kalijum učestvuje u obezbjeđivanju kiselo-bazne ravnoteže u telu, funkcionisanje mišićnih i nervnih ćelija, kardioloških funkcija, funkcija bubrega... Ukratko, naša energija itekako zavisi od nivoa kalijuma u tijelu

Kalijum učestvuje u obezbjeđivanju kiselo-bazne ravnoteže u telu, funkcionisanje mišićnih i nervnih ćelija, kardioloških funkcija, funkcija bubrega... Ukratko, naša energija itekako zavisi od nivoa kalijuma u tijelu.

Nedostatak kalijuma izaziva grčeve mišića, zamagljivanje uma, razdražljivost i srčane patologije. Umor mišića i letargija su jasni znaci nedostatka kalijuma.

Kalijum je važan za pretvaranje šećera u krvi u glikogen (koji se koristi za skladištenje šećera u mišićima i jetri). Nedostatak kalijuma izaziva smanjenje količine uskladištenog glikogena. Pošto glikogen djeluje kao izvor energije za mišiće, u nedostatku ćemo osjećati letargiju i umor.

Bubrezi će uvijek izbaciti višak natrijuma iz tijela kroz bubrege, ali sa natrijumom izbaciće i kalijum. Ali, ako u tijelu dođe do deficita kalijuma - doći će i do oštećenja bubrega.

Bubrezi su odgovorni za prisustvo kalijuma u tijelu, posebno ako je njegov sadržaj nedovoljan. Drugim riječima, bubrezi neće moći da uklone natrijum iz tijela ako u tijelu nema dovoljno kalijuma. Kao rezultat, tijelo akumulira natrijum i višak vode, što dovodi do povećanja krvnog pritiska.

Namirnice koje sadrže kalijum:

krompir
sok od šljiva
sok od mrkve
bijeli grah
paradajz sok
jogurt
paradajz pire
banana
grašak
kukuruz
karfiol

Simptomi koji upućuju na nedostatak kalijuma su:

Umor
Slabost
Grčevi
Depresija
Mučnina i povraćanje
Poremećaji srčanog ritma
Stalan osjećaj žeđi
Zujanje u ušima
Nelagodnost

Ne propustite