SVI SE "DAVIMO" U LUBENICI TOKOM LJETA I TU GRIJEŠIMO! Evo koliko kriški može da bude opasno, oglasila se ruska doktorica
Omiljena poslastica u vrelim ljetnjim danima mnogima je lubenica - slatka, osvježavajuća sa dosta procenata vode. Idealna za ljeto! Međutim, većina nas jede lubenicu dok nas stomak ne zaboli.
Ruski edokrinolog otkriva koliko je ova navika opasna: "Misle da su lubenica, jabuka i bobičasto voće samo voda sa vitaminima. Na takvoj 'vodici' u međuvremenu dobiju popriličan broj kilograma. Imam pacijente koji su se ugojili dok su jeli samo lubenicu. Jedno morate da znate: voće je puno fruktoze. Višak fruktoze, posebno na prazan stomak, dovešće do masne degeneracije jetre".
"Također, fruktoza doprinosi razvoju gojaznosti, izaziva imunitet na hormon masnog tkiva leptin i na hormon pankreasa insulin. To zauzvrat dovodi do stalnog povećanja apetita. To je začarani krug“, tvrdi Zuhra Pavlova, endokrinolog Univerzitetske bolnice u Moskvi.
Jedan komad lubenice obezbjeđuje čak 25% dnevne potrebe za vitaminom C. Vitamin C je važan za zdrave zube i desni, pomaže u apsorpciji željeza, održavanju zdravlja vezivnog tkiva kože, imunološkim funkcijama i zarastanje rana. Ovaj vitamin sadrži i antioksidante, pa spriječava oštećenje ćelija tako što neutrališe slobodne radikale - molekule za koje se vjeruje da su povezani sa starenjem i pojavom određenih bolesti. Sve je više dokaza da ljudi koji jedu dovoljno voća i povrća da bi zadovoljili svoje dnevne potrebe za vitaminom C imaju stabilniji krvni pritisak od onih koji ne jedu dovoljno ovih važnih namirnica.