SPRIJEČITE DA VAM PARADAJZ PROPADA, POSTOJI CAKA ZA TO: Stavite ga NA OVO MJESTO i sačuvajte SVJEŽINU

Zdrav život
SPRIJEČITE DA VAM PARADAJZ PROPADA, POSTOJI CAKA ZA TO: Stavite ga NA OVO MJESTO i sačuvajte SVJEŽINU
Vjerojatno ste čuli da paradajz nikada ne biste trebali stavljati u hladnjak, ali je li to utemeljeno na dokazima ili je ovo samo stara mudrost koja se toliko često ponavlja da je prihvaćamo kao istinu?

Vjerojatno ste čuli da paradajz nikada ne biste trebali stavljati u hladnjak, ali je li to utemeljeno na dokazima ili je ovo samo stara mudrost koja se toliko često ponavlja da je prihvaćamo kao istinu?

Vjerojatno je većina vas ovo već prošla: raspakirate svoje namirnice, stavljate limenke u smočnicu, sireve u hladnjak, a onda dolazite do paradajz. Trebate li ih staviti u hladnjak kraj brokule i lisnatog povrća ili na radnu plohu s drugim sastojcima sobne temperature poput češnjaka i krumpira? Kako čuvati paradajz pitanje je koje naizgled zbunjuje svakoga. U konačnici, pokušavate izbjeći jednu stvar: želite zadržati svoje paradajz svježima, sočnima i ukusnima što je duže moguće, prenosi Simply Recipes.

Da bismo razumjeli kako spriječiti da paradajz postane brašnasta ili trula, definirajmo idealnu paradajz. Tražite paradajz koja je trpka, sočna i slatka. To znači da tražite zrelu paradajz koja je dosegla svoj vrhunac svježine - čvrsta, ali s malo mrlja. Brašnasta paradajz je suprotnost sočnoj. Neugodne je teksture i bez okusa. Brašnastost općenito dolazi zbog poremećaja u sazrijevanju: dok plod sazrijeva, pretvara škrob u šećere. Međutim, brašnaste paradajz također mogu ukazivati ​​na problem u uzgoju.

Brašnaste paradajz teško je prenamijeniti. 'Mrzim brašnaste paradajz', kaže Micheline Maynard, novinarka, televizijska voditeljica, autorica, javna govornica i profesorica, 'One su poput dinja bez okusa. Iskreno, nisam pronašla način da ih spasim. Općenito odustajem od njih. Mrzim bacanje hrane, pa pokušavam pričekati vrhunac sezone i ne žuriti'.

Prastaro pitanje: trebate li staviti svoje paradajz u hladnjak? Vjerojatno ste čuli da paradajz nikada ne biste trebali stavljati u hladnjak, ali je li to utemeljeno na dokazima ili je ovo samo stara mudrost koja se toliko često ponavlja da je prihvaćamo kao istinu? Kulinarski urednik Serious Eatsa, Daniel Gritzer, pokušao je odgovoriti na to pitanje vlastitim nizom testova s ​​paradajzma, a odgovor do kojeg je došao je da to ovisi o tome koliko su vaše paradajz zrele. paradajz bi trebale biti na temperaturi od 12 do 20°C, toplije od hladnjaka, ali hladnije od sobne temperature, posebno ljeti.

Gritzer smatra da želite da vaše paradajz dosegnu vrhunac zrelosti bez hlađenja. Kad dođu do te točke, možete spriječiti kvarenje tako da ih stavite u hladnjak. Maynard ponavlja Gritzerova otkrića: 'Trebali biste ostaviti čvršće paradajz na pultu, osobito one koje još nisu zrele', kaže ona, 'Stavljam ih s peteljkom prema dolje s razmakom između njih. Cherry paradajz čuvam u hladnjaku ako ih neću brzo pojesti, ali najbolje ih je potrošiti što je prije moguće. Ako vidite sok curi, iskoristite te paradajz što prije'.

Hlađenjem se zaustavlja proces zrenja. Ako je paradajz već zrela, možete usporiti proces kvarenja i održati je svježom tako da je stavite u hladnjak—neki izvori kažu da paradajz može ostati dobra u hladnjaku i do dva tjedna. Ako nije zrela, ostavite je da visi na pultu dok ne sazri, a zatim je stavite u hladnjak. Kako god da ih pohranite, ostavite paradajz da se ugriju na sobnu temperaturu prije jela za najbolji okus.

Paradajz možete nabaviti tijekom cijele godine u većini trgovina mješovitom robom. Međutim, paradajz su općenito ljetno povrće, a možda i više od većine povrća, razlika između konvencionalno uzgojene paradajz i sezonske paradajz s lokalne tržnice je velika. Gritzer ističe: 'Budući da su paradajz koje poljoprivrednici prodaju u vrhuncu sezone već savršeno zrele, imaju vrlo malo koristi od dodatnog vremena na vrućini, a u mnogim slučajevima im to i šteti, dok hladnjak čini minimalnu štetu nakon što paradajz sazru'.

Većina konvencionalno uzgojenih paradajz je u nekom trenutku bila u hladnjaku, obično tijekom transporta, i mogle bi stići u odjeljak s proizvodima nepotpuno zrele. Za ove paradajz dobra je ideja pustiti ih da sazru na pultu prije nego što ih stavite u hladnjak, ali upamtite, ako je paradajz brašnasta čak i kad u potpunosti sazri, to bi mogao biti samo problem sa samom rajčicom.

Ako ste u trgovini i pokušavate odlučiti koje paradajz kupiti, Maynard ima nekoliko savjeta: 'Prvo, pomirišite paradajz. Ima li lijep miris paradajz? Drugo, izvažite paradajz na dlanu. Potpuno zrela paradajz teži više, i trebao bi biti malo mekana'.Maynard također preferira manje paradajz. 'Nastojim kupovati manje paradajz jer vjerujem da će meso biti gušće, a okus koncentriraniji. Veće paradajz mogu biti pune vode i sjemenki. Veće su ipak bolje za kuhanje. Lakše im se izvadi jezgra i skine im se kožica. Vodu od paradajz možete procijediti i koristiti na razne načine'.

Neke paradajz u trgovini dolaze sa peteljkama – mnogi pretpostavljaju da to znači da su svježije, ali to nije nužno slučaj. 'Odlično je ako paradajz ima peteljku, jer to može spriječiti pucanje paradajz na vrhu i pomaže vam da ih pokupite, ali to nije sto posto bitno. Dobra, čvrsta paradajz trebala bi izdržati bez peteljke', kaže Maynard.

Ne propustite