PAŽNJA

NAKON SVAKOG MANIKIRA OBAVEZNO TREBA NAPRAVITI PAUZU: Šokiraćete se kad čujete šta se dešava sa noktima pod gel lakom

Objavljeno:10.06.2023 - 14:57
A A A Times Arial

Specijalisti Centra za javno zdravlje Kalinjingradske oblasti kažu da je malo dobrog

Prvo, počinje lokalno gladovanje kiseonikom. Baza, nekoliko slojeva laka, vrh – premaz čvrsto zatvara nokatnu ploču, lišavajući je pristupa kiseoniku. Ovo je opterećeno promjenama u njegovoj strukturi, upozoravaju stručnjaci. Na noktima se mogu pojaviti izbočine i oni se nakon toga ljušte.

Drugo, postoji opasnost od uraslih noktiju – u slučaju da dugo nosite premaz. Pod lakom nokat može da se slomi i ošteti kožu, a lečenje uraslog nokta je dug, tužan i bolan zadatak. Stoga, ako postoji sumnja da je nokat oštećen, lak treba odmah ukloniti.

Treće, rizik od alergije na manikir raste. Komponente kompozicija kojima majstor pokriva nokte mogu vremenom početi da izazivaju netoleranciju i alergijsku reakciju.

Dodajte tome agresivno sredstvo za skidanje laka i vaši nokti će se bukvalno pretvoriti u krpe ispod premaza. Zbog toga stručnjaci kažu da nakon svakog manikira treba da pravite pauze od dvije do tri nedjelje.

Pored toga, naučnici su dokazali da običan gel lak doprinosi razvoju raka kože: krivo je agresivno izlaganje ultraljubičastom zračenju tokom sušenja.