PROTUOFANZIVA KOJA ĆE ODREDITI RAT: Gore prvi Leopardi, bitke postaju intenzivne, ukrajinske snage udarima traže rupe u gustoj ruskoj odbrani, a rat će eskalirati kroz cijelo ljeto

Objavljeno:09.06.2023 - 22:37
A A A Times Arial

Iako su ukrajinski izvori, od dužnosnika do medija, odlučili se za potpunu tišinu kada je riječ o dugoočekivanoj protuofenzivi koja je ovog tjedna krenula, situaciju komentira ruska strana, a danas se po tom pitanju oglasio i ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Definitivno možemo reći da je ova ukrajinska ofenziva počela", poručio je Putin u intervjuu koji je danas objavljen na Telegramu. Njegovi komentari dolaze u trenutku dok stižu informacije o sve većim bitkama koje se vode na jugu i na istoku Ukrajine.

"No, ukrajinske trupe nisu postigle svoje ciljeve u niti jednom području", tvrdi Putin te navodi kako se žestoke borbe sad vode već peti dan. To bi značilo, kako se i pretpostavljalo, da je ukrajinska protuofenziva zapravo pokrenuta u ponedjeljak i da traje kroz cijeli ovaj tjedan iako je isti uvelike obilježen rušenjem velike brane na Dnjepru pri čemu je došlo do potencijalno katastrofalnih poplava u regiji Herson. Jesu li Rusi namjerno srušili branu Nova Kahovka kako bi na taj način zaustavili ili barem usporili ukrajinsko djelovanje? O tome se za sad može samo nagađati jer postoje i argumenti za druge teorije, uključujući i one da su Ukrajinci srušili branu kako bi povećali pritisak na Krim, odnosno oduzeli mu izvor pitke vode.

Ukrajina se za ovu protuofenzivu priprema mjesecima te je u isto vrijeme dobila znatne količine naprednog naoružanja od svojih zapadnih saveznika. Odluka da se o protuofenzivi ništa javno ne govori je zapravo lukava jer u slučaju da im loše krene, a ruski izvori tvrde da se upravo to i događa, ne moraju se otvoreno pravdati ili demantirati te tvrdnje.

Zar je ukrajinska protuofenziva stvarno upala u velike probleme već u prvim danima? Tako tvrde Rusi, no jasno je da bi bilo naivno vjerovati na riječ jednom od sudionika sukoba. Do provjerenih informacija o stanju na terenu bit će jako teško doći sad i u narednom periodu jer jedine informacije koje stižu su one od ruskog ministarstva obrane i ruskih vojnih blogera koji eventualno nude nešto točnije, ali neslužbene informacije o cjelokupnoj situaciji. Razumljivo, imajući u vidu da su oni neprikriveno na strani Kremlja, sve te izvještaje svakako valja uzeti s popriličnom rezervom.

Imajući to u vidu, ti izvori sugeriraju kako su ukrajinske snage "zapele" i prije no što su se probile do glavnih ruskih obrambenih linija. Podsjetimo, ruska vojska mjesecima se pripremala za ovo i podigli su vrlo guste obrambene i utvrđene linije uzduž južne i istočne Ukrajine. Ako se može vjerovati izvorima koji većinom stižu s društvenih mreža i Telegram profila, ukrajinske snage udarile su na ruske položaje na više mjesta, ali nigdje se nisu uspjele probiti do "glavne linije obrane".

To bi sugeriralo da nisu ostvarili inicijalne ciljeve, potencijalno brzo probijanje koje bi na nekim mjestima možda i presjeklo ruski teritorij. Jasno, Ukrajina nikad nije javno iznijela svoje ciljeve po pitanju dugo vremena pripremane protuofenzive, ali se pretpostavlja da bi ti ciljevi uključivali probijanje linije do Azovskog mora ili pak kroz južni Herson sve do Krima.

Zanimljivo je da je donekle opreznu izjavu dao i Putin za vrijeme današnjeg intervjua. "Ukrajinske snage pretrpjele su značajne gubitke, ali ofenzivni potencijal kijevskog režima i dalje postoji", poručio je.

Ali ovo su tek uvodni dani u jednu operaciju koja će sigurno potrajati još dosta. Može se pretpostaviti da s ovim višestrukim simultanim napadima ukrajinska strana "ispipava" ruske obrambene linije. Traže gdje bi iste mogle biti najslabije. Jer to je nešto o čemu ukrajinske snage razmišljaju još od prošle jeseni kada su izveli nedvojbeno najspektakularniji napredak izbacivši Ruse s velikog dijela prostora regije Harkov. To im je pošlo za rukom upravo zato jer su uspjeli napipati gdje je ruska linija slaba i neorganizirana.

Jasno, u međuvremenu Rusi su dosta toga naučili, često na vlastitim greškama, a dok je trajala iscrpljujuća bitka za Bahmut, koju je uvelika vodila privatna vojska Wagner pod vodstvom Jevgenija Prigožina, ruska vojska se pak mjesecima ukopavala znajući da ukrajinska ofenziva definitivno dolazi te da će to biti vjerojatno i najveći izazov od početka rata.

Bitke na jugu možda su zaista utišane zbog poplave u Hersonu , ali su zato eskalirale na istoku Ukrajine.

Jučer rano ujutro oglasilo se britansko ministarstvo obrane koje pomno prati situaciju i nerijetko izvještava intenzivnije o sukobu od ukrajinskog. Rekli su da se žestoke borbe vode na brojnim točkama fronte te da "na većini mjesta ukrajinske snage imaju inicijativu".

Ali istog dana ruski ministar obrane Sergej Šojgu poručio je da su ruske snage odbacile ukrajinski napad južno od Zaporožja. Kasnije su stigle informacije o daljnjim odbacivanjem ukrajinskih napada, a uskoro su se na društvenim mrežama počele pojavljivati i prve snimke uništenih Leopard tenkova, simbola zapadne oružane podrške za Kijev.

Front se definitivno pokreće, nakon dugo vremena. Prema nekim vojnim stručnjacima Ukrajina se pripremila na višemjesečnu ofenzivu, a ukoliko je to točno (moglo bi biti s obzirom koliko je oružja sa Zapada stiglo), ovo što smo vidjeli ovog tjedna je zaista samo uvertira i tvrdnje da se već sad može vidjeti "tko pobjeđuje" definitivno su prerane.

Ipak, uskoro će se znati tko se bolje snašao na samom početku situacije koja bi mogla predstavljati uvod u jednu novu fazu rata. Planovi Kijeva su veliki - probiti ruske snage i odsjeći Krim, zajedno s rušenjem Krimskog mosta preko tjesnaca Kerč. Ali na tom putu ih svugdje čeka gusta ruska obrana kroz koju će teško napredovati, naročito pošto još uvijek nisu dobili baš sve zapadno oružje - još uvijek se čeka na F-16 lovce.

Pod uvjetom da se ukrajinska ofenziva taktički ne raspadne pri samom početku, može se pretpostaviti da će ljeto pred nama biti obilježeno eskalacijom rata u Ukrajini kao i ukrajinskom inicijativom. Vrijeme počinje sad - u idealnim uvjetima Ukrajina ima nekoliko mjeseci, do jeseni, za ostvarenje svojih ciljeva i u tom periodu apsolutno mora preuzeti i teritorijalnu inicijativu ako želi računati na nastavak potpore sa Zapada.

Tek će se pak vidjeti kako će na sve ovo reagirati Rusija. Hoće li se samo braniti i čekati da ukrajinske snage potroše svoje zalihe? Ili će pokrenuti još jednu mobilizaciju i pojačati pritisak na ukrajinski teritorij možda iz nekog drugog pravca? Jedna stvar je sigurna - o ishodu ove ukrajinske protuofenzive vjerojatno će ovisiti i ishod samog rata.