Dodikova kćerka poziva na progon sarajevskih glumaca: "Se*e mi se od toga..."

Objavljeno:09.06.2023 - 22:10
A A A Times Arial

Foto: Twitter

KĆI ČELNIKA bosanskih Srba Milorada Dodika pozvala je na progon sarajevskih glumaca (SARTR) koji su došli na gostovanje s nagrađivanom predstavom Moj sin samo malo sporije hoda, nastalom po tekstu hrvatskog pisca Ivora Martinića.

SARTR je u Banju Luku pozvan kako bi tamo sudjelovao na regionalnom kazališnom festivalu Teatar fest, a Gorici Dodik zasmetalo je što sarajevsko kazalište uopće dolazi na taj festival.

Predstavu Moj sin samo malo sporije hoda ove je sezone u Sarajevu postavio hrvatski redatelj Ivan Plazibat, a ranije je gostovala na Marulićevim danima u Splitu te na 28. izdanju riječkih Malih scena, gdje je dobila tri nagrade.

"Hoće li doći u Banju Luku s ratnim zastavama?"
U nedjelju SARTR s ovom predstavom gostuje i u zagrebačkom Kerempuhu na Danima satire Fadila Hadžića. Gorica Dodik nije komentirala predstavu, ali je ustvrdila kako je samo postojanje SARTR-a provokacija usmjerena protiv Srba.

"Dok se naši predstavnici bore u Sarajevu da nam ne otmu imovinu, Narodno kazalište Republike Srpske na Teatar fest poziva Sarajevski ratni teatar, koji nas Srbe smatra agresorima. BRAVO. Hoće li doći u BL s ratnim zastavama?" napisala je Dodik u prvoj objavi.

Odmah nakon toga entitetski javni servis RTRS, koji je pod izravnom Dodikovom kontrolom i služi kao glasilo njegovog režima, uskratio je medijsko pokroviteljstvo Teatar festu.

U obrazloženju objavljenom u petak ponovili su gotovo identičnu argumentaciju koju je koristila Gorica Dodik. Naveli su kako im je neprihvatljivo gostovanje SARTR-a u Banjoj Luci jer je riječ o kazalištu utemeljenom 1992. godine, odnosno, kako je navedeno na mrežnoj stranici kazališta, u razdoblju opsade Sarajeva, i to kao svjedočanstvo o fenomenu duhovnog odnosno kulturnog otpora fašizmu i agresiji.

Na RTRS-u smatraju kako SARTR zapravo tim opisom aludira na srpsku agresiju pa im je to poslužilo kao opravdanje da bojkotiraju festival.

Vrijeđala i prostačila
Kad je skandal procurio u javnost, ponovo se oglasila Dodikova kći, ovoga puta objavom punom uvreda i prostota.

Ljuta jer njena prvotna objava nije dobila potporu koju je očekivala, sada je javnost u Banjoj Luci optužila da "šuti kao p..." i čeka da se koplja slome na nekome "tko smije iznijeti svoje".

"Da izvinite, s… mi se od teze da umjetnost ne poznaje granice i vjeru, ali samo kada su Srbi u pitanju, kod ostalih granice itekako postoje", napisala je kći predsjednika Republike Srpske.

Ravnateljica SARTR-a Maja Salkić odbila je komentirati ove poruke, kazavši samo za portal Klix kako imaju odličnu suradnju s Narodnim kazalištem RS-a gdje je planiran nastup, i uvjerena je kako će svi koji dođu pogledati "Sina" uživati u predstavi.