Nuklearna inženjerka u Srbiji dobila otkaz zbog tvitova protiv Vučića

Objavljeno:09.06.2023 - 19:01
A A A Times Arial

Foto: Twitter

Nuklearna inženjerka koja je na društvenoj mreži Twitter kritizirala i komentirala postupke vlasti u Srbiji dobila je otkaz u Direktoratu za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (Srbatom), objavio je danas portal Vreme, a kompanija je priopćila da je kršila radnu disciplinu poslije više upozorenja.

Vijest o otkazu dolazi u danu kad se u Beogradu organizira šesti u nizu masovnih građanskih prosvjeda “Srbija protiv nasilja”, potaknutih dvjema masovnim pucnjavama u kojima je ubijeno 18 učenika i mladih u jednoj beogradskoj školi i dva sela nadomak Beograda.

Stručnjaci dvije godine pratili što objavljuje na Twitteru
Prosvjednici vide odgovornost vlasti i prorežimskih medija za promicanje i toleriranje nasilja u politici, medijima i javnom prostoru, a današnji prosvjed počeo je u središtu Beograda u 18 sati, uz namjeru da se u povorci napravi prsten oko zgrade Vlade Srbije.

Tvitove objavljivane pod nadimkom Mila Sila, kako piše u službenoj dokumentaciji, oko dvije godine pratili su stručnjaci iz informatičke službe Direktorata.

Kritike Mile Sile na račun vlasti bile su, izgleda, preokupacija i nekih drugih službi, piše “Vreme”, navodeći da joj je “baš tako” rekao i direktor Direktorata Slađan Velinov “koji je potpisao i uručio joj otkaz”.

U rješenju o otkazu, u koje su novinari portala “Vreme” imali uvid, navode se citati dva tvita zbog kojih je nuklearna inženjerka postala nepodobna za rad u državnoj ustanovi. Oba tvita napisana su 3. lipnja i objavljena na profilu Mila Sila.

Direktorat: Već je imala opomenu pred otkaz
Ona je pokrenula sudski postupak protiv Direktorata sa zahtjevom da joj se poništi disciplinski prekršaj.

Reagirajući na pisanje medija, Direktorat je danas u priopćenju nijekao da je razlog otkaza bilo pitanje “osobnih stavova ili političke orijentacije bilo koga od zaposlenih”, uz napomenu da je internim pravilnikom o radu predviđeno da “djelatnici moraju postupati politički neutralno”.

Direktorat tvrdi da IT služba tog državnog poduzeća 5. juna izvijestila direktora Srbatoma da je zaposlena M. S. “ponovila teže povrede radnih obveza” zbog kojih joj je “već bila izrečena disciplinska mjera, uz upozorenje da će joj, ako to ponovi”, dobiti otkaz.