Čović, Novalić, Čampara…: Ko su zvaničnici koji odbijaju prijaviti imovinu?

Bosna i Hercegovina
Čović, Novalić, Čampara…: Ko su zvaničnici koji odbijaju prijaviti imovinu?
Centralna izborna komisija objavila je imovinske kartone političara. Kuća, stanovi, skupocjena vozila. Milionske cifre. No, mnogi sumnjaju da to nije ni pola onoga što političari posjeduju. Brojni kartoni ostali su neadekvatno popunjeni.

Centralna izborna komisija objavila je imovinske kartone političara. Kuća, stanovi, skupocjena vozila. Milionske cifre. No, mnogi sumnjaju da to nije ni pola onoga što političari posjeduju. Brojni kartoni ostali su neadekvatno popunjeni.

Najbogatiji političar u državi, bar ako je suditi prema onome što je prijavio Centralnoj izbornoj komisji je, ministar za ljudska prava i izbjeglica, Sevlid Hurtić. Imovinski karton pokazuje da raspolaže imovinom vrijednom više od 13 miliona maraka. Šest stanova od gotovo dva miliona. Tri kuće čiju vrijednost procjenjuje na 1,6 miliona maraka. Zemljište i poslovni prostor u vrijednosti 70 hiljada maraka. Najvrijednija je firma od 10 miliona. Hurtić ima i deset garaža koje cijeni na 270 hiljada maraka.

Javnost oduvijek intrigira i imovina Milorada Dodika. Prijavio je stan u Laktašima vrijedan 80 hiljada. Kuće u Laktašima i Srbiji koje cijeni na dva miliona maraka. Automobil od 50 hiljada, ali prijavio je i kredit od čak 670 hiljada maraka. U imovinskom kartonu, Dodik tvrdi da ima ušteđevine tek 1.200 maraka. Mnogi pak sumnjaju kako je ovo tek mali dio onoga čime Dodik raspolaže.

“Rekla bih da su političari vrlo svjesno bacili kosku među građane da je oni glođu boreći se oko pitanja državne imovine, oko pitanja entiteta, identiteta, etničke pripadnosti a za to vrijeme oni zapravo prave posao”, naglašava analitičarka Tanja Topić.

U određenim segmentima, brojni imovinski kartoni ostali nepopunjeni

Zanimljivo je, primjera radi, da su brojni imovinski kartoni ostali nepopunjeni u segmentima koji se odnose na posjedovanje kuća, stanova, poslovnih prostora, kako na vlastito ime a tako na imena najbližih članova porodica. Ova praksa je karakteristična za kadrove HDZ-a, kaže novinarka CIN-a.

“Jedan dio članova popunjava samo vrstu nekretnina koje imaju bez navođenja uopšte vrijednosti te nekretnine, ono što je zanimljivo kod Borjane Krišto, do određene granice je prijavljivala, odnosno određene godine, u imovinskim kartonima popunjavala ušteđevinu njenog muža i nje, međutim od 2018. taj podatak više ne postoji, postoji popunjena rubrika da ima ušteđevina ali mi ne znamo iznos te ušteđevine”, pojasnila nam je novinarka CIN-a Milena Mitrović.

Imovinu ne posjeduju, ili nisu prijavili, primjera radi, Dragan Čović, Fadil Novalić, Aljoša Čampara, Denis Zvizdić, dok predsjednik Naroda i pravde, aktuelni ministar vanjskih poslova, Elmedin Konaković u kartonu piše da ima godišnji prihod od 45 hiljada maraka, kuću vrijednu 250 hiljada, ali i 26 hiljada maraka kredita.

Znatno više imovine prijavio je, primjera radi, federalni SDA-ov zastupnik, Hamdija Abdić. Godišnji prihod od 153 hiljade, 2 kuće u vrijednosti 600 hiljada, zemljište od pola miliona maraka, poslovni prostor vrijedan milion i petsto hiljada maraka, automobil i motor ukupne vrijednosti 80 hiljada maraka.

Skupštinska zastupnica, Elvira Abdić Jelenović, kćerka Fikreta Abdića imala je tokom prošle godine prihod od 59 hiljada maraka. Posjeduje imovinu u Hrvatskoj, kuću vrijednu 1,5 miliona, parcele, poslovni prostor vrijedne 360 hiljada, firmu u BiH koju procjenjuje na 300 hiljada maraka.

“Dok imamo političare poput Šarovića ili Bogdanić kojima predočimo dokumente sa njihovim podacima, dokumenta iz zemljišnih knjiga, gdje je očigledno da su oni u pitanju, da su vlasnici određenih nekretnina, zemljišta, što oni negiraju”, dodala je CIN-ova novinarka Mitrović.

Članovi Predsjedištva BiH prijavili su vrijednost imovine oko 900 hiljada maraka, od čega je Željka Cvijanović prijavila imovinu koju procjenjuje na 500 hiljada, s godišnjim prihodima od 65 hiljada maraka. Vrijednost imovine Denisa Bećirovića u imovinskom kartonu je 148 hiljada, dok je Željko Komšić prijavio imovinu vrijednu 187 hiljada maraka i prihode od 78 hiljada.

Ministar odbrane Zukan Helez ima imovinu procijenjenu na 357 hiljada maraka, ministar Zoran Tegeltija 332 hiljade maraka. Mnogi političari su prijavili nekretnine vrijedne stotine hiljada za koje tvrde da su porodične, naslijeđene kuće ili stanovi.

Ne propustite