BEZ KAPI ULJA I BEZ ČEKANJA DA NADOĐE TIJESTO: Mekane KROFNE IZ RERNE gotove za tren oka (RECEPT)

Porodica i zdravlje
BEZ KAPI ULJA I BEZ ČEKANJA DA NADOĐE TIJESTO:  Mekane KROFNE IZ RERNE gotove za tren oka (RECEPT)
.

Starinske krofne jedno su od omiljenih domaćih peciva i uvijek dobra ideja za doručak ili večeru, zar ne?


Slasne, vazdušaste, a tako ukusne i zasitne, krofne su nešto čemu nije lako odoleti, posebno ako ih filujete čokoladnim ili sočnim kokos kremom i pospete šećerom u prahu.

Sastojci:

  • 1 kesica suhog kvasca
  • 700-900 grama brašna
  • 4 jajeta
  • 300 mililitara jogurta
  • 200 mililitara vode
  • 150 grama šećera
  • 100 grama šećera za posipanje
  • cimet po ukusu
  • 150 grama margarina (ostavite jednu kašiku sa strane)

 

Domaće krofne posute šećerom u prahu
DOMAĆE KROFNE POSUTE ŠEĆEROM U PRAHUFOTO: MIRJAM KAVCIC/SHUTTERSTOCK

Priprema

  1. U mlakoj vodi razmutite suhi kvasac sa kašikom šećera, pa pospite brašnom, pokrijte i ostavite da nadođe. Poslije pet do deset minuta, sipajte brašno, jaja i jogurt, otopljen margarin i šećer, pa varjačom sve dobro sjedinite i ostavite da odstoji pola sata do sat.
  2. Potom prebacite na pobrašnjenu površinu, dobro premjesite, pa razvucite tijesto na debljinu od oko jednog do jednog i po centimetra.
  3. Vadite čašom krofne i ređajte ih u pleh koji je prethodno premazan margarinom ili obložen pek-papirom. Ne približavajte krofne previše jednu drugoj jer će porasti u rerni, pa bi mogle da se zalepe.
  4. Pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni. Čim bude gotovo, premažite otopljenim margarinom (iz jedne kašike koju ste odvojili sa strane na početku pripreme), pa pospite šećerom i cimetom.

Ne propustite