Svjedok jutrošnjeg napada u Francuskoj: Jasno je da je ciljao na bebe

Objavljeno:08.06.2023 - 16:45
A A A Times Arial

Sirijski državljanin ranio je četvero male djece i odraslu osobu u napadu nožem danas u gradu Annecy na jugoistoku Francuske je, prema izjavi jednog od svjedoka, “očigledno ciljao na bebe”.

Portparol policije rekao je da je napadač bio 31-godišnji sirijski tražilac azila koji je imao švedske lične dokumente i švedsku vozačku dozvolu. U Francusku je ušao legalno i bezbjednosnim agencijama nije bio poznat.

Motivi za napad ostaju nejasni, rekao je jedan izvor upućen u istragu za Reuters, te dodao da još nije zatraženo od antiterorističkih agencija da pokrenu istragu.

Dvoje djece i jedna odrasla osoba su u životnoj opasnosti, dok je dvoje djece lakše povrijeđeno, saopštila je policija. Ranjena djeca su, kažu, bila starosti od 22 mjeseca do 3 godine.

Kako navodi Reuters, svjedoci su rekli da je najmanje jedno od ranjene djece bilo u kolicima. Incident se dogodio na igralištu slikovitog parka pored jezera u Annecyju, gradu u francuskim Alpima.

Uskočio je (na igralište), počeo da viče, a zatim krenuo prema kolicima, više puta napadajući nožem mališane“, rekao je za BFM TV svjedok koji je dao svoje ime Ferdinandu.

Jasno je ciljao na bebe“, rekao je.

Majke su plakale, svi su trčali“, dodao je vlasnik obližnjeg restorana.